Close
Depozite
Clasic Clasic+
Servicii pe piaţa de capital
Piaţa de capital
Tarife şi condiţii generale
Tarife şi condiţii generale
Servicii electronice
Internet-Banking SMS-notificări
M@IB Online Info COVID-19
Internet Banking MAIBank Mobile Extrase Electronice Transfer P2P Transfer T2C

Siguranţa tranzacţiilor cu carduri

Siguranta maxima a tranzactiilor cu carduri!

Pentru a asigura o siguranţă maxima tranzactiilor cu utilizarea cardului este necesar de cunoscut următoarele titpuri de produse şi servicii oferite de MAIB:

1. Cardul cu cip - conţine caracteristici de securitate performante, care fac practic imposibil furtul datelor de pe card, contrafacerea cardului,     utilizarea neautorizată a cardului.

2. Cardul Virtual - destinat exclusiv achitării bunurilor şi serviciilor în mediul on-line, precum şi în alte medii unde cardul nu necesită a fi prezentat în formă fizică – mail-order, phone-order, key-entered. Avantajul cardului Virtual este ca in cazul divulgarii datelor sale (numar card, data expirare, CVV2/CVC2) nu veti risca sa pierdeti sume considerabile, deoarece el fiind atasat unui cont separat, veti vira banii la acest cont doar in suma necesara tranzactiei preconizate a fi efectuate. Pentru comoditatea utilizarii acestui card, va recomandam sa utilizati serviciul de internet banking al banii (BankFlex) pentru suplinirea rapida si comoda a contului de card respectiv.

3. SMS-Notificare - un serviciu de alerte pe telefonul mobil care informează, în timp real, asupra tranzacţiilor realizate cu cardul şi soldul disponibil la moment.

4. Modificarea grupei de risc – la solicitare, detinatorul cardului, poate sa solicite prin telefon, în urma identificării, sau printr-o cerere depusă, la orice filială MAIB, modificarea grupei de risc - cu scopul restricţionării tranzacţiilor prin Internet.

Recomandări, Reguli de securitate pentru detinatorii de carduri:

 • Memorizaţi PIN-codul, nu păstraţi plicul cu PIN-cod împreună cu cardul

 • Atît cardul, cît şi datele cardului (PIN-codul, numărul cardului, termenul de valabilitate, codul CVV2/CVC2) sunt confidenţiale şi netransmisibile.

 • Cînd primiţi cardul, semnaţi pe partea verso;

 • Nu notaţi PIN-codul pe card;

 • În cazul situaţiilor suspecte - modificaţi codul PIN de la orice bancomat MAIB;

 • În caz de pierdere/furt - telefonaţi la Serviciu Suport (022) 45-06-03 şi blocaţi cardul;

 • Pentru a spori securitatea cardului deţinut, utilizaţi serviciul „Asigurarea cardului bancar de la Moldova-Agroindbank”;

 • Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, la efectuarea tranzacţiilor la comerciant solicitaţi să Vă aducă POS-terminalul sau mergeţi împreună cu lucrătorul la POS-terminal pentru a efectua tranzacţia;

 • Sistematic verificaţi extrasul din cont de card – înregistrarile să corespundă cu cheltuielile efectuate;
Pentru tranzactiile on-line:

Verificaţi site-ul, datele de contact, termenii şi condiţiile, prezenţa logourilor MasterCard SecureCode şi Verified by Visa;

Păstraţi toată corespondenta (chitanţe, mesaje) ce confirmă efectuarea cumpărăturilor;

Optaţi pentru MasterCard M@IB Virtual ce oferă securitate maximă la efectuarea cumpărăturilor online; Fiţi atenţi în special cînd furnizaţi informaţiile personale solicitate la finele tranzacţiei. Site-ul comerciantului trebuie să asigure protejarea informaţiei solicitate de la Deţinător pentru efectuarea cumpărăturii, trebuie să îi comunice modul în care aceasta poate fi dezvăluită şi cine poate avea acces la ea. În mod normal nu ar trebui să daţi mai multe informaţii decat cele absolut necesare efectuării tranzacţiei (numele/prenumele, numarul cardului, data de expirare, codul CVV2/CVC2, adresa).

Pentru a evita furtul informaţiilor personale (numărul de card, adresa etc), nu introduceţi aceste date dacă aţi ajuns pe site-ul respectiv urmînd un link primit prin e-mail, de exemplu. De multe ori, acest gen de e-mail-uri sunt tentative de phishing (site-uri care seamană extrem de bine cu cele originale, dar informaţiile ajung direct pe mîina fraudatorilor).

Atenţie! nici un magazin online nu va cere niciodată codul PIN al cardului, prin urmare, dacă ajungeţi pe un site care solicită introducerea codului PIN, inchideţi pagina imediat. Site-urile reale au, de obicei, logo-ul SSL (un standard de securitate pentru legătura dintre browser şi server) sau Verified by Visa/ MasterCard SecureCode.

Instalaţi un program anti-virus, cu opţiunea anti-phishing integrată, sau un program separat pentru anti-phishing.

Pentru a evita probleme privind produsele achiziţionate, citiţi cu atenţie condiţiile de vînzare, pentru a fi sigur cît timp aveţi la dispoziţie pentru returnare, dacă produsul ajunge la destinaţie stricat sau va hotăraţi că nu mai aveţi nevoie de el.

Pe lîngă renumele magazinului şi părerile altor clienţi, există o serie de elemente care Vă ajută să recunoaşteţi un site sigur:

Sfatul   1.

Verificaţi seriozitatea comerciantului (dacă este o companie reală, dacă nu există plîngeri din partea cumpărătorilor pe vre-un forum, etc)

Sfatul 2.

Citiţi cu atenţie condiţiile comerciale de pe site-ul comerciantului:

 • informaţii complete despre vînzător (date de identificare, adresa, numere de telefon etc);

 • termenele şi taxele de livrare;

 • modalităţile de plată acceptate;

 • condiţiile de retur;

 • politica de confidenţialitate

Sfatul 3.

Aflaţi prin ce soluţie se proceseaza plata, care sunt referintele in acest caz si ce detalii de contact aveti la dispozitie in cazul in care exista vreo problema.

Sfatul 4.

Activati serviciul de SMS-notificare pentru a fi la curent cu toate operatiunele efectuate cu cardul Dvs.

Sfatul 5.

Verificati elementele de securitate din pagina de comanda.

Sfatul 6.

Verificati daca produsul dorit este pe stoc. Daca magazinul respectiv nu are un sistem automat de actualizare a stocurilor, catalogul afisat nu corespunde neaparat realitatii.

Sfatul 7.

Nu lasati la indemana oricui datele cardului. Aceasta presupune mare atentie la pastrarea cardului si accesul la el.

Sfatul 8.

Pastrati toate documentele legate de comanda, precum mail-ul de confirmare, numarul comenzii etc.

Sfatul 9.

Atunci cand primiti produsul, verificati daca este conform descrierii de pe site si daca nu prezintă defecţiuni. Aveti dreptul sa-l returnaţi

Sfatul 10.

Daca o tranzacţie nu poate fi procesată, verificaţi dacă aveţi fonduri suficiente pe card si cardul nu este expirat.

în cazul necesităţii unor consultări suplimentare sau de informare a identificării cazurilor/tentativelor de fraudare, rugăm să informaţi Departamentul Carduri

+373 22 / 450603
e-mail: cards@maib.md