Atenție la escrocii care se dau drept specialiști în returnarea banilor din schemele de fraudă

Stimate client,

În prezent, dezvoltarea rapidă a tehnologiei a adus o serie de oportunități, dar și multe provocări în lumea financiară. Din păcate, o astfel de provocare o reprezintă și creșterea continuă a fraudelor online. Unul dintre tipurile de fraudă care a câștigat tot mai mult teren în ultimul timp este reprezentat de schemele de trading, brokering și criptomonede. Pentru a contracara aceste scheme, escrocii nu ezită să se prezinte drept specialiști, juriști sau consultanți capabili să recupereze banii fraudați.

Iată cum operează escrocii:

  • cu promisiuni tentante și prezentări convingătoare, escrocii se folosesc de aparenta experiență în domeniul financiar sau juridic pentru a-i atrage pe cei afectați de schemele de fraudă. În realitate, aceștia nu doar că nu te vor ajuta să recuperezi banii, dar vor și profita de situația ta vulnerabilă pentru a te lăsa fără bani.
  • te contactează prin diverse canale, cum ar fi telefonul, e-mailul sau chiar prin mesaje pe rețelele sociale. Ei vor susține că au acces la informații privilegiate și că pot recupera banii fraudați.
  • în timpul procesului de „recuperare", escrocii vor solicita plata unor taxe și comisioane pentru serviciile lor. Aceste sume vor fi prezentate ca fiind necesare pentru a debloca fondurile sau pentru a iniția procesul de returnare a banilor.
  • vor solicita informații personale și bancare sensibile, precum numele complet, adresa, numărul de card bancar sau chiar parolele de acces la conturile tale. Aceste informații pot fi ulterior folosite pentru a-ți fura identitatea sau pentru a accesa conturile tale bancare.

Cum să te protejezi de aceste escrocherii?

  • ai grijă la apelurile sau mesajele neașteptate și la ofertele care par prea atractive pentru a fi adevărate. Escrocii tind să te contacteze fără ca să fi solicitat în prealabil.
  • verifică identitatea atunci când ești contactat de cineva care pretinde că este un specialist în recuperarea banilor sau solicită informații despre identitatea și afilierea lor. De asemenea, cere să ți se furnizeze detalii despre compania pentru care lucrează, experiența lor în domeniul financiar și referințe verificabile. Nu ezita să faci o cercetare independentă pentru a confirma aceste informații.
  • păstrează în siguranță datele tale  personale și bancare.

Dacă ai devenit victima unui caz de fraudă, anunță-ne imediat la infofraud@maib.md, apelează Contact Center la 1313 sau Serviciul 112.

Cu grijă,

Echipa maib

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok