Card de credit sau de debit: care e diferența?

În ciuda faptului că pentru majoritatea termenii „card de credit" și „card de debit" sunt utilizați pentru cardurile de plată și, adeseori, se substituie unul pe altul, acestea sunt totuși instrumente de plată diferite.

Cu ambele tipuri de carduri poți efectua plăți, dar numai cu:

  • un card de debit efectuezi plăți în limitele fondurilor disponibile în contul tău de card;
  • un card de credit poți efectua plăți în credit.

Ce au în comun un card de debit și un card de credit?

Din punct de vedere vizual, un card de debit și un card de credit arată identic și au, de asemenea, aceleași caracteristici tehnice. În special, cardurile de debit și de credit sunt emise de băncile emitente sub egida unui anumit sistem de plăți: Visa, Mastercard, American Express etc.
Unele carduri au înscrisă expres inscripția Debit sau Credit, ceea ce face posibilă identificarea tipului cardului. Fără această inscripție, este imposibil să se identifice în mod univoc tipul de card – debit sau credit. Cardurile de debit și de credit pot fi deschise atât în monedă națională, cât și în valută străină. Dacă este necesar, poți deschide și un card suplimentar.
Ambele tipuri de card pot fi utilizate pentru a efectua cumpărături, pentru a efectua diverse plăți, transferuri de bani, pentru a retrage numerar de la bancomate etc.
Pentru cardurile de debit și de credit, băncile oferă aceeași listă de servicii suplimentare: SMS banking, mobile banking, Internet Banking, suport call center etc.
La fel și cashbackul poate fi aplicat atât pentru cardurile de debit, cât și de credit.

Diferența dintre cardul de debit și cardul de credit

Principala diferență dintre un card de debit și un card de credit este sursa fondurilor.
Deci, în cazul unui card de debit, banii aparțin titularului cardului. Adeseori, cardurile de debit sunt emise în cadrul proiectelor salariale; pentru a primi pensii și diverse beneficii sociale. Astfel de carduri sunt utilizate pentru a primi dobânzile acumulate la depozitele bancare; pentru a depune numerar pentru a efectua ulterior plăți fără numerar etc.
Un card de credit nu implică prezența unui sold în contul de card, adică acest card este inițial "gol". Cu un astfel de card, banca stabilește o limită de credit pentru client, în cadrul căreia, dacă este necesar, clientul poate utiliza fondurile împrumutate și poate efectua cumpărături și plăți în credit.
Un card de debit cu descoperit de cont (overdraft) este o practică destul de comună în mediul bancar din Moldova. Caracteristica sa cheie este că clientul poate folosi nu numai fondurile proprii, ci și cele împrumutate. Un exemplu clasic și des întâlnit este un card de salariu cu descoperit de cont, cu care clientul își folosește fondurile proprii, dar, dacă este necesar, poate lua un împrumut de la bancă într-o limită predeterminată. În același timp, rambursarea împrumutului va fi efectuată automat atunci când salariul este creditat pe card.

Termeni și condiții pentru carduri de debit și de credit

Cardurile de debit sunt deschise tuturor, cu condiția ca clientul să furnizeze documentele solicitate de bancă pentru emiterea cardului.
Nu toți clienții pot deveni proprietari de card de credit. Având în vedere că vorbim despre obținerea unui împrumut, fiecare bancă își stabilește propriile cerințe pentru potențialii debitori, pe baza politicii de credit a băncii, a mărimii limitei de credit solicitate, a disponibilității unui istoric de credit, a nivelului general de solvabilitate a clientului și a nivelului bonității sale efectuate pe baza unei evaluări a nivelului riscului de credit, precum și a unui număr de alți factori. Cardurile de credit cu limite mici de credit pot fi obținute destul de rapid și fără gaj, în timp ce pentru a deschide limite mari, banca poate solicita furnizarea unei garanții adecvate pentru a minimiza riscurile de credit.

Taxe de card

De regulă, băncile percep o anumită taxă pentru deschiderea și deservirea cardurilor. În același timp, pe un card de debit, dobânda poate fi acumulată la soldul fondurilor din contul de card ca la un depozit la vedere.
Cardul de credit acumulează dobânzi la fondurile împrumutate. Trebuie remarcat faptul că, majoritatea băncilor oferă clienților lor o perioadă de grație pentru utilizarea fondurilor de împrumut. Dacă împrumutatul rambursează integral împrumutul în perioada de grație, nu se va percepe nicio dobândă sau la o rată a dobânzii foarte scăzută. După încheierea perioadei de grație, se va aplica rata standard a dobânzii. Pe un card de credit, împrumutatul este obligat să ramburseze plata minimă în mod regulat. În cazul nerambursării sau depășirii limitei de credit, se va aplica o rată suplimentară (penalizare) a dobânzii.

Acum că am menționat caracteristicile și diferențele unui card de credit și altul de debit, să știi că dacă ai deja un cont deschis la maib, oricând poți solicita deschiderea unui card direct din aplicația maibank.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok