Cum le vorbim copiilor despre bani

Se spune că educația unui adult reprezintă fundamentul celor 7 ani de-acasă. Exact la fel e și cu educația financiară, a cărei baze timpurii ajută adulții de mai târziu să deprindă și să aplice modalități eficiente, și corecte, de gestionare a banilor. În acest sens, explicațiile unui părinte despre bani și cum funcționează aceștia sunt esențiale pentru independența financiară de mai târziu a copilului.

Iar cum să vorbești copilului despre bani, din primii ani de viață, explică în cadrul proiectului maib edu Ana Niculăeș, psiholoaga plaftormei „Respiro”.

Cum vorbești despre bani cu un preșcolar?
Când abordezi tema banilor cu un preșcolar, este important să folosești exemple simple și experiențe concrete pe care le poate înțelege. Învățarea despre finanțe și gestionarea lor poate fi o aventură distractivă și educativă pentru micuți. Iată la ce ne putem referi:

Banii sunt pentru cumpărături: Începe prin a-i spune copilului că banii sunt folosiți pentru a cumpăra lucruri pe care le dorim sau de care avem nevoie.
Economisire: Spune-i că oamenii pun deoparte bani pentru a-și cumpăra lucruri mai costisitoare în viitor, cum ar fi jucării noi sau alte lucruri pe care le doresc.
Munca și bani: Explică-i că adulții merg la muncă pentru a câștiga bani. Acești bani sunt apoi folosiți pentru a cumpăra lucruri și pentru a trăi.
Diferența dintre nevoi și dorințe: Arată-i că există lucruri de care avem nevoie pentru a trăi, precum mâncarea și hainele, și lucruri pe care le dorim, precum jucăriile. Ajută-i să înțeleagă că trebuie să alegem atent cum să cheltuim banii.
Plata pentru lucruri: Folosind jucării sau imagini, arată-i cum funcționează plata pentru lucruri. Poate fi ceva la fel de simplu precum i-ai da bani de jucărie și l-ai lăsa să-și cumpere ceva cu ei.
Magazinul de jucării: Jucați-vă de-a „magazinul de jucării” acasă, unde copilul poate cumpăra sau vinde jucării, folosind bani-jucărie sau jetoane.
Jocuri de numărătoare: Folosește jocuri simple de numărare cu jetoane sau monede pentru a-l ajuta să înțeleagă conceptele de bază ale numerelor și ale valorii acestora.
Folosirea economiilor: Dacă copilul strânge bani de jucării sau alte lucruri, ajută-l să înțeleagă că trebuie să aștepte și să strângă suficienți bani înainte de a cumpăra.
Împărțiți: Învăță-l să împartă banii sau jucăriile cu alți copii. Acest lucru poate ajuta la înțelegerea conceptului de partajare și a valorii generozității.
Lecții de consum responsabil: Învață-l despre importanța păstrării jucăriilor și a hainelor în stare bună, pentru a le putea folosi mai mult timp.
Povești simple: Creează povești simple în care personajele învață despre cheltuieli, economii și dăruire.

Despre cum să vorbești cu un copil cu vârsta între 7 – 18 ani despre bani, revenim în articolul următor de pe blogul maib

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok