Cum vorbești despre bani cu un elev

În articolul precedent am abordat subiectul banilor în raport cu picii de până la 7 ani, iar acum mai urcăm o treaptă de vârstă și extindem subiectul finanțelor și asupra (pre)adolescenților.

Dacă ești părintele unui elev (7-18 ani), e important să-l înveți de timpuriu să-și gestioneze banii. Această abilitate îl va ajuta să se descurce în viață și să devină o personalitate independentă, iar ce exerciții să aplici pentru a cimenta cunoștințele de educație financiară am invitat-o să relateze în cadrul proiectului maib edu psiholoaga plaftormei „Respiro”, Ana Niculăeș.

Bugetare: Învață-l să înțeleagă conceptul de buget și să își gestioneze banii. Ajută-l să țină evidența cheltuielilor și veniturilor, astfel încât să înțeleagă cum să își planifice și să își monitorizeze banii.

Diferența dintre nevoi și dorințe: Ajută-l să distingă între lucrurile de care are nevoie și cele pe care le dorește. Înțelegerea acestei diferențe poate să-l ajute să facă alegeri financiare mai informate.

Economisire: Încurajează-l să economisească pentru lucruri pe care și le dorește sau să pună bani deoparte pentru situații viitoare neprevăzute. Poți împărți economiile în scopuri diferite, cum ar fi pentru cumpărături, daruri sau chiar pentru viitor.

Cumpărături responsabile: Învață-i să facă cumpărături responsabile, să compare prețurile și să aleagă din varietatea de oferte. Înțelegerea costului și a valorii poate să-i ajute să evite achizițiile impulsive.

Înțelegerea împrumuturilor și datoriilor: Discutați despre împrumuturi și datorii, explicându-i cum funcționează și importanța de a-și plăti datoriile la timp.

Gestionarea riscurilor: Învață-l despre riscul financiar asociat cu investițiile sau alte decizii financiare. Poate fi ceva la fel de simplu ca jocurile de strategie sau de societate, care implică alegerea între riscuri și recompense.

Înțelegerea salariilor și impozitelor: Explică-le conceptul de salariu și cum oamenii câștigă bani prin muncă. Poți introduce, de asemenea, ideea de impozite și cum acestea sunt folosite pentru a finanța servicii publice.

Investiții de bază: Învață-l despre diferite tipuri de economisire și investiții, chiar și în termeni simpli. Acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă importanța de a-și investi banii în mod inteligent.

Cultivarea spiritului antreprenorial: Încurajează-l să vină cu idei pentru a câștiga bani prin proiecte sau servicii mici. Acest lucru poate încuraja dezvoltarea abilităților lui creative și de afaceri.

Comunicare deschisă: Menține o comunicare deschisă și răspunde la întrebările lui cu sinceritate. Faptul că poate vorbi despre bani cu tine îi va permite să învețe și să devină mai încrezător în gestionarea lor.

Astfel, în cazul elevilor, educația financiară ar trebui să fie o combinație între conceptele de bază, activități practice și discuții deschise. Cu un start timpuriu în educația financiară, copiii vor avea o bază solidă pentru a-și gestiona finanțele în mod responsabil pe măsură ce cresc.

Copilul tău ce știe despre lumea banilor? Vorbește-i chiar astăzi despre bani și administrarea lor, și apelează la recomandările Anei Niculăeș, ca piciul tău să însușească obiceiuri financiare sănătoase.

Pe pagina de Facebook și Linkedin maib edu, dar și pe blogul maib poți oricând găsi informații prețioase despre educația financiară, digitală și nu doar.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok