De ce ne temem de cashless și cum gestionăm această frică?

Lumea înconjurătoare trece printr-un proces de schimbare și digitalizare din ce în ce mai rapidă și intensă, îndeosebi din momentul în care umanitatea a făcut cunoștință cu Internetul, tehnologiile noi și inteligența artificială. Domeniul financiar nu este o excepție. Conturile bancare, cardurile, plățile, transferurile electronice și aplicațiile care îți oferă toată informația despre cardul tău în două clickuri sunt doar câteva dintre cele mai răspândite instrumente de banking, care au devenit rapid o normalitate.

Păstrarea banilor în format non fizic oferă multiple avantaje, inclusiv securitate, transparență, comoditate. Totuși, pentru unele persoane, cashlessul este asociat cu frica de a pierde controlul asupra resurselor financiare.

Așadar, am invitat-o pe Mihaela Belous – medic rezident psihiatru, masterandă în psihologie clinică, psihoterapeută în formare – să ne explice cum funcționează psihicul uman la acest capitol.

Frica și neîncrederea de a păstra banii în format non fizic pot fi legate de mai mulți factori psihologici și experiențe personale precum:

  1. Securitatea datelor - mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că informațiile lor financiare pot fi compromise în mediul digital. Îngrijorările legate de hacking, furt de identitate și alte infracțiuni cibernetice.
  2. Lipsa controlului fizic – deseori, gestionarea banilor sub formă de cash oferă oamenilor un sentiment tangibil de control. Banii fizici pot fi păstrați în portofel sau într-un loc identificat ca sigur, iar posesorul poate avea o senzație mai mare de control asupra resurselor sale financiare.
  3. Lipsa de cunoștințe din domeniul tehnologiei - neîncrederea în tehnologie și lipsa cunoștințelor despre modalitățile de securizare a tranzacțiilor online pot contribui la frica de a utiliza servicii financiare digitale.
  4. Experiențe anterioare negative - persoanele care au avut experiențe anterioare negative, având de suferit, de exemplu, în urma fraudelor bancare sau a pierderilor financiare în mediul digital pot dezvolta o frică și o neîncredere mai mari.
  5. Percepția riscului mai mare – oamenii pot avea tendința de a percepe utilizarea banilor non fizici ca fiind mai riscantă decât utilizarea banilor fizici. Acest sentiment poate fi alimentat de știrile despre incidentele de securitate cibernetică sau alte amenințări din mediul digital;
  6. Preferința pentru tradițional – utilizatorii pot fi atașați de metodele tradiționale de gestionare a banilor și pot fi rezistenți la schimbare. Schimbarea obiceiurilor financiare, similar altor obiceiuri, poate genera anxietate și neîncredere.

Toate aceste frici și preconcepții legate de păstrarea banilor în format non fizic nu apar peste noapte, ci sunt create cu ajutorul unor mecanisme de formare, dezvoltare și menținere în psihicul uman. Printre acestea se regăsesc experiențele traumatice anterioare la acest capitol, care pot crea o reacție defensivă împotriva păstrării banilor în format electronic, dar și lipsa educației financiare, care contribuie la anxietatea legată de gestionarea banilor digitali.

Aceste convingeri pot avea mai multe consecințe legate de propriul confort:

  1. Limitarea oportunităților financiare, care poate limita accesul la anumite servicii sau beneficii online.
  2. Stres financiar în plus, care poate adăuga un nivel suplimentar de stres la gestionarea resurselor financiare.
  3. Oportunități pierdute, din cauza că refuzul de a utiliza instrumente financiare digitale poate duce la pierderea unor oportunități de investiții sau economii.
  4. Dependența de formele tradiționale de plată, care pot fi mai inconvenabile și pot necesita eforturi suplimentare în gestionarea financiară.
  5. Rezistența la schimbare și adaptare, care pot stagna, la rândul lor, și dezvoltarea personală, și cea profesională.
  6. Limitarea accesului la servicii eficiente, care ar putea oferi o serie de avantaje, precum eficiență sporită, acces facil la informații financiare și servicii personalizate. Frica de a le utiliza poate duce la un declin în calitatea generală a vieții financiare și personale.

Așadar, cum putem minimiza stresul financiar instalat și frica de a ne încredința sursele financiare unui card bancar? Iată că în acest sens, potențialele soluții sunt foarte simple și graduale.

În primul rând, se recomandă să depui efort în plus pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele din domeniul educației financiare și competențele digitale. În acest sens, conținutul publicat pe blogul și paginile maib edu s-ar putea să-ți fie de mare folos.

Totodată, fricile deseori pot fi depășite, confruntându-le față în față și astfel descoperind că, de fapt, nu sunt atât de groaznice după cum îți sugera creierul. Așadar, și în acest caz se recomandă acumularea experienței graduale. Asta înseamnă că ai putea să începi călătoria ta cashless treptat, cu efectuarea câtorva tranzacții mici, de exemplu, iar ulterior poți crește treptat utilizarea instrumentelor financiare digitale. Acest lucru îți va construi încet, dar sigur, încrederea.

E în puterile tale să-ți domini fricile și să te bucuri din plin de toate avantajele pe care le oferă tehnologiile moderne. Cashlessul e cool. Convinge-te.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok