Interviu cu Eugenia Ciutac, profesoară de educație financiară

Pedagog și trainer de educație financiară, Eugenia Ciutac, ne explică în cadrul unui interviu de ce alfabetizarea financiară este vitală și care-i sunt efectele asupra creșterii armonioase a copiilor.

Sunteți profesoară de educație economică și antreprenorială. Câţi ani ați dedicat acestei discipline și care este rolul educației financiare în acest context?

Am o experiență de peste 25 de ani în predarea cursului de educație economică și antreprenorială. În viziunea mea, educația financiară este parte a educației economice și antreprenoriale, care cuprinde mai multe programe pentru toate nivelele de școlarizare din învățământul preuniversitar. Aceste programe sunt proiectate pentru a cultiva la elevi o cultură financiară sănătoasă, căci problemele financiare nu apar neapărat  din lipsa banilor, ci din  absența educației financiare.

La ce clase predați?   

Predau ore de educație economică și antreprenorială în clasele de gimnaziu și de liceu, de la clasele a V-a până la clasele a XII-a. De astfel, programul opțional este tot mai solicitat de elevi și părinți. În acest sens, îmi asum curajul să subliniez că prezența unui profesor la această disciplină, diponibilitatea acestuia de a duce cursul, a devenit astăzi un criteriu de competitivitate printre instituțiile de învățământ preuniversitar.

Care sunt temele care îi captivează cel mai mult pe discipolii dumneavoastră? 

Desigur că subiectele cele mai atractive pentru elevi sunt cele care pornesc de la experiența lor de gestionare a nevoilor și dorințelor personale.   

Sunt foarte captivante subiectele ce țin de serviciile bancare, moneda națională – leul moldovenesc, istoria, designul bancnotelor, subiectele ce țin de valutele convertibile și schimburi valutare, managementul riscului, proveniența banilor, asumarea unui credit, furtul de identitate. În linii generale, toate subiectele sunt captivante, depinde de profesionalismul și personalitatea profesorului, căci dacă un profesor nu trăiește așa cum te învață, elevii simt și văd în acesta un pseudoprofesor.

Ce înseamnă educația financiară pentru Dvs. și de ce credeți că este importantă educația financiară astăzi?

În contextul unei economii de piață, educația financiară este educația despre bani, care ajută copiii, viitorii adulți, să descopere esența vieții financiare, îi învață să aibă un comportament financiar sănătos, prin a lua decizii financiare corecte. Educația financiară nu este doar despre bani, este și despre relații. Înțelegerea interdependenței dintre bugetul personal și cel al familiei, dependența directă între nevoile și dorințele personale și nevoile și dorințele membrilor familiei, după principiul ,,Dorințele mele se termină acolo unde se încep nevoile membrilor familiei mele” contribuie la stabilirea unor relații armonioase în familie.  

Mai mult decât atât, educația financiară este despre valori. Treptat, elevii descoperă faptul că nevoile și dorințele sunt personalizate, alegerile pe care le fac ei și familiile lor depind de valorile pe care le dețin.

Astfel, educația financiară astăzi este necesară pentru a educa un cetățean activ, implicat și responsabil, care acționează spre binele lui, al familiei, al comunității și țării.

Cum pot fi îmbunătățite abilitățile de gestionare a banilor?

Judecata precum că Toată înțelepciunea o luăm din cărți o putem extinde și aici. Învățăm să gestionăm banii citind cărți, dar și de la oameni, din experiențe, din greșeli etc. Pornim prin a ne face deprinderi de a întocmi bugetul personal, cu articol de economisire, dar și îndreptat spre investiții.

Care sunt obiceiurile Dvs. financiare pe care le împărtășiți cu elevii?

Împărtășesc și exersez cu elevii tehnica de formulare corectă a scopurilor financiare pe termen lung și scurt. Acestea trebuie să fie măsurabile, realiste și delimitate în timp. Apoi le trecem prin filtrul de priorități. Mă opresc mult la activitatea de întocmire a bugetului personal, de obicei pe o lună, în care includem doar sursele sigure de venit. Trecem în listă cele mai importante cheltuieli, lucrurile de primă necesitate, cum ar fi utilitățile, igiena, școlarizarea, cheltuieli de transport, alimentația etc.

Întotdeauna fac o listă de cumpărături, mă informez despre produse și prețuri, cumpăr produse de calitate, urmăresc reducerile, negociez prețurile dacă e posibil, nu mă rușinez să le spun că țin cont și de faptul că aș putea procura un produs la mâna a doua, citesc prospectul produsului, eticheta, atrag atenție la garanție. Tot mai rar fac cumpărături ,,de urgență”, în ultimul timp nu cumpăr în cantități mari și caut produse reciclabile. La cumpărături tot mai des folosesc cardul bancar, care pe lângă faptul că este un instrument de plată, îmi oferă cashback la cumpărături etc.

Împărtășesc cu ei situațiile în care am fost nevoită să-mi asum responsabilitatea unui credit bancar, de ce am decis să-l accesez la maib, le spun că fiecare membru al familiei trebuie să dețină cel puțin un depozit bancar. Le povestesc și ce tipuri de depozite am ales și de ce.

Pe final, vă rog să veniți cu un mesaj către toți cititorii acestui interviu.

Educația financiară este tot atât de importantă ca și cei șapte ani de acasă sau, mai bine spus, trebuie să facă parte din cei șapte ani de acasă. Copiii de mici trebuie învățați să gestioneze banii și să fie stăpânii acestora, nu invers.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok