„Experiență din prima sursă despre beneficiile IPO”. Interviu cu președintele maib Giorgi Shagidze despre Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională”

Maib, în colaborare cu Bursa de Valori București, în parteneriat cu WOOD & Co, cu sprijinul EBA Moldova și AmCham Moldova, organizează Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională”, care va avea loc pe 12 decembrie la Courtyard by Marriott Chișinău. Președintele maib, Giorgi Shagidze, a vorbit pentru AGORA despre eveniment, speakerii pe care invitații vor avea șansa să-i asculte, dar și a enumerat principalele avantaje ale listării pentru mediul de afaceri și economia țării.

AGORA: Giorgi, bună ziua, bucuroasă să ne revedem! Curând, maib și Bursa de Valori București urmează să organizeze un mare eveniment. Este vorba de Forumul „Listarea pe o piață de capital internațională”. Să vorbim mai mult despre acest eveniment, scopul lui pe ce se va focusa? 

Giorgi Shagidze, președinte maib: Întâi de toate, știți că maib explorează listarea IPO. Acum, la următoarea adunare cu acționarii vom pune în discuție subiectul aprobării pentru listarea noastră pe bursa de valori internațională. Aș vrea să iau o pauză pentru a explica de ce asta este important pentru maib, pentru climatul de afaceri și pentru țară în general. Pentru maib, orice IPO pe o piață de capital cu renume înseamnă o mai bună guvernare corporativă, o mai bună transparență, o mai bună comunicare, clar lucru că oamenii ne vor compara cu cele mai bune bănci din regiune. E în primul rând spre beneficiul maib mai mult decât despre prețul acțiunilor, lucru pe care nu vreau să-l discut acum. Impactul asupra țării și asupra sectorului de business e că maib, fiind cea mai mare bancă din țară, va juca rolul unui ambasador care va integra Republica Moldova pe piața de capital internațională. Prin astfel de evenimente, organizate anul trecut la Londra și acum vreo lună - la București (Forumul Moldova-România Capital Bridges),  atragem cei mai de succes și cu renume investitori de capital internaționali, care acum înțeleg de ce ar trebui să investească în Republica Moldova. Noi punem Republica Moldova pe harta investitorilor de capital internaționali. Deci practic atunci când ei decid să învestească în maib, ei vor fi familiarizați cu țara și vor lua în calcul riscul țării. Deci acest proces e mult mai complex și va avea un impact imens dincolo de impactul asupra maib și de prețul acțiunilor maib. În al doilea rând, evenimentul e despre București și oportunitățile pe care acesta le dă companiilor moldovenești. Bursa de Valori București crește, e dinamică, a atins deja o rată de capitalizare de 40 de miliarde de dolari datorită managementului de active. Au loc constante intrări de capital. Republica Moldova are o șansă unică în momentul în care o piață mai mare, mai cuprinzătoare și mai sofisticată e gata să admită companiile moldovenești. Ce înseamnă asta pentru Republica Moldova? Orice companie moldovenească, odată ce încearcă să corespundă acestor standarde, poate accesa piața de capital internațională prin intermediul Bucureștiului. Ce am învățat e că după ce înțelegem modul în care investitorii internaționali privesc Republica Moldova pe Bursa de Valori București, ulterior înțelegem că multe companii moldovenești sunt interesate să exploreze IPO. Evenimentul e creat pentru a aduce Bursa de Valori București și jucătorii de pe piața din București în Republica Moldova ca să le explicăm companiilor moldovenești cum pot ele să acceseze piața de capital internațională.  Am dezvoltat o relație foarte bună cu Bursa de Valori București, sunt oameni minunați, foarte proactivi, foarte primitori și companiile moldovenești într-adevăr au șansa unică de a merge la București. Le suntem recunoscători că ne ajută și vor fi alături de noi pe 12 decembrie. 

Evenimentul va atrage un public mare care va vorbi despre modalitățile de investiții, căi de a face asta mai bine, vor învăța unii de la alții. Putem să discutăm mai mult despre speakerii evenimentului? E o listă impresionantă și publicul e curios să afle mai multe despre ei. 

Într-adevăr! Noi vom avea partea de bun-venit a evenimentului, care va fi deschisă de guvernatorul BNM, de ambasadorii SUA și UE în Republica Moldova, CEO al Bursei de Valori București. Printre vorbitori va fi șefa Oficiului BERD în Moldova, dar și directorul regional FMI Moldova. Ei își vor oferi perspectivele în a ne spune de ce piețele de capital sunt importante și, mai exact, de ce Bursa de Valori București e interesantă sau ar putea fi interesantă pentru companiile moldovenești. Apoi vom avea două paneluri. La primul panel vor participa oameni sau companii care au experiență cu IPO și cunosc beneficiile acestora. Deci ei vor oferi experiență din prima sursă despre beneficiile IPO, de ce companiile ar trebui să se gândească la accesarea unei piețe de capital internaționale. Nu vreau să pară inaccesibil, IPO pot fi efectuate atât de companii mari, cât și de cele mici. 8:00 MUSCA 8:05 Deci asta este interesant pentru oricine. Al doilea panel se va concentra asupra tehnicității IPO. Deci cum trebuie să te pregătești, de ce ai nevoie ca să te pregătești. Deci va fi o combinație dintre cele două paneluri care vor explica beneficiile și, ulterior partea tehnică a IPO.

E un eveniment incluziv care va aduna oameni care vor participa atât offline cât și online. Putem vorbi mai mult despre partea organizatorică a evenimentului? 

Lucrăm cu EBA și AmCham și am coordonat audiența, ca să putem invita toată lumea. Aș dori să mulțumesc EBA și AmCham că au fost alături de noi de la bun început, susținându-ne. Ajungem la clienți și le explicăm că participarea la eveniment va fi benefică pentru ei. Majoritatea clienților corporativi vor fi acolo, pentru că evenimentul e la Chișinău și nu e dificil de venit. Va exista și acces online la eveniment și există un link pe care cei interesați se pot înregistra. Dacă cineva nu poate ajunge fizic sau e plecat din țară, se poate înregistra și privi evenimentul online, dar noi ne așteptăm că oamenii vor fi acolo.

Ce credeți că vor obține participanții de pe urma acestui eveniment, ce vor învăța nou și cu ce vor merge acasă după el? 

Cred că cel mai important lucru e că clienții corporativi vor înțelege că pot accesa o sursă adițională de capital prin pregătirile de a-și lista acțiunile prin instrumentele financiare ale Bursei de Valori București. E cel mai mare beneficiu: companiile vor ști că e posibil să gândească în această direcție. Al doilea obiectiv ar fi că oamenii vor înțelege că listarea acțiunilor are beneficii adiționale. Nu e doar un acces la bani, în acest caz, lucru important de altfel, ci și beneficii pe termen lung, cum ar fi îmbunătățiri pe partea de guvernare corporativă, transparență și altele. Și în al treilea rând, probabil ei vor înțelege și niște tehnicități. Cum se poate face listarea, ce trebuie să facă acum ca să-și listeze acțiunile într-o perioadă apropiată. Acestea vor fi obiectivele primare și, desigur, dacă cineva e interesat după eveniment, maib va fi mereu acolo ca să explice mai detaliat beneficiile.

Ce câștigă o companie care decide să se listeze pe o bursă internațională? Ce beneficii sunt atât pentru ea, cât și pentru economia țării?

În primul rând, câștigarea banilor, obținerea profitului pentru a face business. Atunci când cresc, companiile au nevoie de diversificarea surselor de profit pentru a obține bani și a-i investi în afacere. Deci în primul rând e un acces la bani, la noi investitori. Al doilea mare impact e că se produce maturizarea companiei și ea începe să corespundă standardelor înalte de guvernare, de raportare, de comunicare, ceea ce e benefic pe termen lung pentru orice companie. Iar pentru țară, cu cât mai multe companii vor câștiga bani și-i vor aduce în stat, cu atât mai multe companii vor atinge standarde înalte de guvernare corporativă, transparență și comunicare investițională. Cu atât mai bună va fi țara, mai puternică, mai sănătoasă financiar. Știm că Purcari a făcut IPO și acum este una dintre cele mai mari - dacă nu chiar cea mai mare – companie vinicolă din Europa de Est. Dacă veți avea multe asemenea companii care, prin intermediul IPO, își îmbunătățesc accesul spre capital, aducând mai mulți bani și mai multe investiții, asta va fi ceva ce face țara mai prosperă. 

Cum evaluați faptul că acest eveniment se desfășoară în timpul unei crize economice serioase, în mijlocul altor crize cărora le facem față, lipsuri, război... Care sunt riscurile pentru piață sau beneficiile în acest context?

Cred că situația curentă nu e foarte favorabilă pentru niciun IPO în cazul în care cineva vrea să listeze azi sau mâine, dar nu discutăm listările de azi sau de mâine, ci cum ne vom pregăti pentru viitor. Pregătirile pentru IPO, chiar și la maib, durează în jur de nouă luni. Desigur, noi toți dorim ca acest război să se încheie cât mai curând posibil. Statutul de candidat la UE e o predictibilitate pentru Republica Moldova și pentru companiile moldovenești, dar și ceva ce caută investitorii și fără de care orice IPO ar fi dificil. Practic noi ne pregătim pentru viitor și n-aș spune că e un moment greșit pentru a începe să te pregătești de viitor. În plus, tactica de pregătire pentru IPO s-a schimbat în lume. În primul rând oamenii se pregătesc și apoi așteaptă piața, spre deosebire de modul în care o făceau în trecut, când așteptau piața și apoi începeau pregătirile. 

Evenimentul e aproape de finele anului, de aceea sunt interesată să aflu despre planurile maib ca și companie și a dvs. ca președinte. 

Noi la maib trecem printr-o transformare enormă și pentru mine personal e foarte important să continuăm această transformare așa cum ne-am planificat-o cu oamenii cu care am pornit-o. În primul rând, vă amintiți că prin această transformare noi punem clientul în centrul oricăror inițiative. E vorba de transformarea rețelei de sucursale în întreaga țară, practic am schimbat modelul sucursalelor și designul lor. Anul acesta au fost modernizate 24 de sucursale, iar anul viitor vom finaliza transformarea întregii rețele de sucursale maib. Deci toate sucursalele din țară vor avea un model nou, un design nou și un nou brand. Dar în primul rând e vorba de un nou model, cel de interacțiune cu clientul și cum e deservit clientul în rețea. Avem atâtea planuri pe digital! Anul acesta am realizat Google Pay, Apple Pay, tap to phone, prin intermediul căruia oamenii pot plăti cu cardul prin telefon. Două săptămâni în urmă am lansat primul pe piață card complet digital, cu funcționalitate completă, deci și asta e o inovație. Foarte curând vom lansa alte două produse foarte importante despre care încă nu vă voi spune, iar anul viitor avem planuri ambițioase pentru digital atât în serviciile bancare pentru persoane fizice, cât și pentru Business Banking. În plus la asta e vorba de ecosistemul digital maib. Prima mea sarcină pe anul viitor e să continui această transformare, alături de echipă. În prezent, suntem în cursul unui program de leadership. 60 de lideri din cadrul maib învață de la cei mai buni profesori de la Stanford, un curs pe care l-am elaborat special pentru maib. 60 dintre noi au mers să vadă cum s-au produs schimbările la ING în Olanda. ING este una dintre primele bănci europene care a început transformarea acum circa opt ani în urmă, similară celei prin care trecem noi acum. Sunt 60 dintre noi care trec prin această pregătire împreună și vom continua transformarea împreună. Aceasta e prima sarcină. Desigur, vom explora și alte IPO și sperăm că ele nu vor fi ireale la anul, însă va trebui să vedem împreună cum evoluează piața. Dar mă voi focusa în primul rând pe transformare.

Sursa: agora

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok