maib park - expresia privirii spre viitor a liderului pieței bancare

La finele lunii septembrie, maibcea mai mare bancă din Republica Moldova, a inaugurat noul său sediu central. Amplasat în inima Chișinăului, în vecinătatea grădinii publice Ștefan cel Mare și Sfânt, oficiul, care are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley, a fost denumit maib park. Noul oficiu vine să consolideze statutul maib de lider al pieței bancare, de trendsetter în inovații și de companie cu viziune spre viitor.

Ion CHIȘLEA  

Clădirea de 10 etaje, cu o suprafață totală de circa 27 000 de metri pătrați, dispune de zone cu diverse destinații și a fost proiectată conform celor mai bune practici  moderne, care facilitează o organizare eficientă a activității. Este vorba de spații de format open space, cu săli de ședințe, cabine izolate fonic, spații pentru interacțiuni informale, zone pentru discuții și timp agreabil, o sală de sport, cantină, o cafenea, o galerie expozițională, o sală de conferințe, o zonă de parcare.

La dispoziția clienților maib este sucursala maib park cu zona alto, centrul ipotecar, sucursala private banking, săli pentru întâlniri și discuții cu clienții corporate, o zonă de autoservire. Noul oficiu central al maib a fost proiectat de designeri și arhitecți locali și internaționali, și construit de antreprenori locali cu cea mai înaltă expertiză în domeniul construcțiilor, aplicând standarde și tehnologii de top și folosind soluții și materiale de cea mai bună calitate și cea mai înaltă eficiență energetică.

Oficiul, care reprezintă valorile băncii

Potrivit lui Marcel Teleucă, vicepreședintele Comitetului de Conducere al băncii, care a gestionat practic toate etapele de selectare a locației, de proiectare și de construcție a noului sediu, oficiul este conceput astfel încât să îndeplinească mai multe obiective. Prin poziționarea ultracentrală în orașul Chișinău și construcția modernă, noul oficiu își propune să consolideze statutul maib de lider pe piața bancară autohtonă, companie cu cele mai bune servicii și soluții pentru clienții săi și să pună în evidență deschiderea, transparența și sustenabilitatea instituției.

Oficiul a fost gândit, proiectat și creat astfel încât echipa maib, clienții și partenerii băncii să se simtă bine. Cu lumină naturală din abundență, fiecare element al conceptului de oficiu este creat pentru a oferi o experiență aliniată la scopul și valorile maib. Așa cum trăim în epoca digitalizării și tehnologiilor avansate, oficiul este dotat cu infrastructură IT de ultimă generație.

Până în prezent, sediul central al maib se afla în clădirea din strada Constantin Tănase, amplasată în vecinătatea Ministerului Finanțelor și a Băncii Naționale a Moldovei, însă aici nu era suficient spațiu pentru a amplasa toate departamentele băncii. Drept urmare, multe dintre ele erau amplasate în alte cinci sedii din diferite locații din Chișinău.  Astăzi, noul sediu maib park reunește într-un singur oficiu peste 750 de angajați ai oficiului central, renunțându-se astfel la patru din locațiile anterioare închiriate.

Necesitatea unui nou sediu

Pe parcursul anilor, odată cu dezvoltarea băncii, devenea din ce în ce mai evident faptul că maib are nevoie de un nou sediu central. Cel vechi nu mai corespundea necesităților companiei, exigențelor timpului și statutului de lider pe piața bancară, deținut constant de către maib.

Victor Miculeț, vicepreședintele Consiliului băncii și unul dintre oamenii care au venit din business în sistemul bancar din Republica Moldova în primii ani de formare și stabilizare a acestuia, care a stat la bazele dezvoltării și ascensiunii maib, își amintește: „Sediul anterior a devenit prea mic și neîncăpător pentru echipa maib. După mai mulți ani de căutări și mai multe variante examinate, în urma unui concurs de oferte am selectat sediul fostului hotel, amplasat în strada 31 august 1989 nr. 127”, povestește vicepreședintele Consiliului.

La o examinare mai detaliată s-a dovedit, însă, că edificiul în care fusese amplasat hotelul nu corespundea necesităților instituției bancare. Tavanele erau prea joase, camerele – mici, iar sălile – puțin spațioase. De aceea, după mai multe dezbateri, Consiliul a luat decizia de a demola vechiul hotel și de a construi pe acel loc o nouă clădire.

Proiectat și construit cu viziune spre viitor

Potrivit lui Marcel Teleucă, de la bun început, la etapa de concept și ulterior de elaborare a proiectului noului sediu al băncii, arhitecții au primit sarcina  de a ține  cont de două aspecte esențiale. Primul era de ordin funcțional. Aici urmau să fie construite oficii în format open space, să existe câteva săli de ședințe la fiecare etaj, locuri de relaxare, care să ofere senzația de transparență, să faciliteze comunicarea și să consolideze spiritul de echipă. Clădirea urma să găzduiască o sucursală maib, o cantină, o sală de conferințe. Al doilea aspect ținea de designul interior și exterior.

„Din start am optat pentru o clădire modernă, care să iasă din tiparele actuale, cât mai transparentă, contemporană și cu o viziune spre viitor. În plus, construcția nouă trebuia să armonizeze cu clădirea vecină, în stil clasic, cu care împreună formează un complex comun”, spune Marcel Teleucă.

De ce maib park?

Până la urmă, misiunea a reușit într-atât de bine, încât a apărut ideea că clădirea noului sediu al băncii merită propria denumire. Pe intern, a fost inițiat un concurs pentru numele noului sediu, la prima etapă participând peste 500 de angajați ai băncii. Într-un final, a fost selectată denumirea de maib park.  

„Denumirea a fost aleasă, deoarece, în primul rând, suntem amplasați în nemijlocita vecinătate cu Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău, iar termenul de „park” predispune la libertate, colaborare și creativitate – valori pe care le promovăm pe interior. Suntem dedicați să creăm spații verzi și în interiorul sediului și în fața clădirii, pentru a crea senzația de un mediu câț mai natural și a oferi confort angajaților și vizitatorilor”, povestește managerul.    

Totodată, maib park are și rolul de parc de afaceri, deoarece în sediul nou și în clădirea vecină banca va oferi în chirie oficii, dar și sala de conferințe. Potrivit lui Victor Miculeț, rezidenții parcului de afaceri de sub umbrela maib vor fi clienți și parteneri ai băncii,  companii respectabile, cu valori care rezonează cu cele ale maib.

Cu deschidere spre creativitate și inovare

Deși noul sediu a fost inaugurat pe 29 septembrie, primele echipe s-au transferat aici încă în luna august. Potrivit lui Marcel Teleucă, au fost suficiente câteva zile pentru ca toți -  și angajații, și clienții, și partenerii băncii - să se arate încântați de noul sediu.

„Suntem siguri că și în viitor vom răspunde așteptărilor clienților și partenerilor noștri în materie de deservire la cel mai înalt nivel și inovație. Un astfel de sediu, cu așa spații și condiții de lucru, neapărat trebuie să aducă creativitate și inovare”, spune vicepreședintele Comitetului.

Unul dintre momentele speciale ale inaugurării sediului nou al maib a fost discursul futuristului australian Brett King, care a relatat viziunea sa asupra următoarelor decenii. Marcel Teleucă nu se hazardează să facă previziuni de viitor, însă este sigur că în următorii ani toate sferele vieții vor fi influențate de tehnologii avansate, digitalizare, robotizare și inteligență artificială. Cu toate acestea, rolul sucursalelor fizice va rămâne încă relevant, o perioadă.

Cu grijă față de angajați

La proiectarea și construcția sediului, maib a ținut cont atât de tendințele și tehnologiile actuale, cât și de nevoile de dezvoltare a capitalului uman al instituției în pas cu exigențele tot mai complexe ale pieței bancare moderne.  

În primul rând, s-a urmărit oferirea unui mediu de lucru captivant și plin de satisfacții pentru angajați, care să încurajeze și să sprijine dezvoltarea  profesională și personală a echipei. Noul sediu va facilita crearea oportunităților de a lucra la proiecte importante în domeniu, stimulând agilitatea, inovația și transformarea digitală într-o bancă pregătită pentru viitor.

Amplasarea și proiectarea spațiilor din maib park sprijină implicarea angajaților în activități sustenabile, precum: reciclarea, deplasarea cu bicicleta la locul de muncă, utilizarea transportului public și a mijloacelor de transport eficiente energetic.

Dotarea, facilitățile și culoarea noului sediu permit ca, în spiritul ultimelor tendințe din domeniul resurselor umane, angajații maib să poată avea condiții cât mai comode și flexibile de activitate, ceea ce presupune inclusiv regimul hibrid de lucru: atât lucru de la birou, cât și de acasă. Și asta deoarece concentrarea pe starea de bine a angajaților este o condiție esențială pentru performanța companiei.

Totodată, creând în maib park condiții de lucru comode, moderne și aliniate standardelor internaționale, maib urmărește să rețină în țară și să atragă din diasporă profesioniști de top, care să contribuie la dezvoltarea sectorului bancar, în particular, și a economiei țării, în general.  

Marcel TELEUCĂ, vicepreședintele Comitetului de Conducere al maib:

Suntem siguri că și în viitor vom răspunde așteptărilor clienților și partenerilor noștri în materie de deservire la cel mai înalt nivel și inovație. Un astfel de sediu, cu așa spații și condiții de lucru, neapărat trebuie să aducă creativitate și inovare

Victor MICULEȚ, vicepreședintele Consiliului maib:

Sediul anterior a devenit prea mic și neîncăpător pentru echipa maib. După mai mulți ani de căutări și mai multe variante examinate, în urma unui concurs de oferte am selectat sediul fostului hotel, amplasat în strada 31 august 1989 nr. 127

27 000 de metri pătrați

Reprezintă suprafața noului sediu al băncii

750 de angajați

activează în noul sediu al instituției bancare

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok