LIVE TEXT: Forumul Moldova - România: Capital Bridges, ediția a II-a, la București (VIDEO)

Bursa de Valori București, în parteneriat cu WOOD&Co, Raiffeisen Bank International, EBA, AmCham și maib organizează cea de-a doua ediție a evenimentului Moldova – Romania Capital Bridges, la București. La eveniment participă mai mulți oficiali, printre care prim-ministrul Republicii Moldova, prim-ministrul României, președintele Parlamentului de la Chișinău, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, etc.

14:30

Cât despre cerințele impuse în fața companiilor care pot să fie listate la bursă, Harald Kröger, șef Investment Banking Raiffeisen Bank International spune că sunt trei criterii de eligibilitate:

Trebuie să ai o istorie de creștere, guvernarea să fie aliniată la tehnologii, standarde de contabilitate, ceea ce bursele solicită destul de mult. Al treilea lucru important este că e necesar un board de management sau reprezentanți care să le spună investitorilor această istorie, să rămână în contact. Este o aptitudine pe care nu o are orice întreprinzător. Capacitatea de a le vorbi investitorilor despre este importantă.

Autor: Harald Kröger, șef Investment Banking, Raiffeisen Bank International

Gian Marco Felice, Membru al Comitetului de Conducere, ProCredit Group a declarat că este nevoie de reguli pentru ca o societate să funcționeze.

Poate este prea mult din punct de vedere tehnologic. Trebuie să ne gândim și la inovație, dar din partea Moldovei este un plus faptul că va avea acces la un mediu de reglementare mult mai comprehensiv.

Autor: Gian Marco Felice, Membru al Comitetului de Conducere, ProCredit Group

14:24

Sectorul bancar din Moldova este destul de simplu, explică Giorgi Shagidze, CEO maib.

Este ușor de reglementat și nu este nimic ce nu poate fi adăugat în regulament pentru a face mai ușoară viața băncilor și a oamenilor. Dacă ne uităm la bazele sectorului bancar din Moldova și îl comparăm cu cel din România, vedem că atunci când Moldova progresează către UE, reguli mai stricte vor fi în conformitate cu cele europene. Este ceea ce trebuie să schimbăm. Dacă în UE avem un proces mai lent din perspectiva aprobărilor pentru noii investitori, am văzut că regulamentul din Moldova este destul de strict astăzi. Vom vedea anumite modificări și o mai bună congruență cu legile din UE.

Autor: Giorgi Shagidze, CEO maib

14:18

Moderatoarea panelului, Bayan Carter, Director Asociat BERD spune că atunci când vorbim despre Moldova, ne gândim la oameni care pleacă din țară, dar totuși oamenii se întorc și acasă, iar trendul este inspirațional.

Indiferent de țara în care suntem, luptăm pentru talente emergente. În UE există libertatea de a circula, dar am văzut și anumite persoane foarte talentate care au fost atrase în alte țări. Este important și modul în care interacționăm cu diaspora, am văzut modele cum unele țări au reușit să-și convingă angajații să revină.

Autor: Harald Kröger, Șef Investment Banking, Raiffeisen Bank International

Gian Marco Felice, membru al Comitetului de Conducere,ProCredit Group a adăugat că sunt profesioniști care vin din alte țări și iau joburile celor care au plecat în vest.

Trebuie să primim și să integrăm pe termen lung oamenii care vin pentru joburi necalificate.

Autor: Gian Marco Felice, Membru al Comitetului de Conducere, ProCredit Group

14:14

Un subiect pus în lumină a fost tranziția pentru sectorul agro în contextul integrării UE.

Suntem unii dintre cei mai mari împrumutatori în sectorul agro. Anul acesta pare să fie și mai bun, dar per total, dacă mă uit la imaginea de ansamblu vedem că nu e așa de mare contribuția agro în economie. Ne vom asigura că există mai multă eficiență, mai multe vânzări și că sectorul agro va beneficia de mai mult experiență.

Autor: Giorgi Shagidze, CEO maib

Gian Marco Felice, membru al Comitetului de Conducere ProCredit Group susține că 20% dintre credite sunt pentru sectorul agro din România.

Nu este nimic mai entuziasmant să vedem echipamente care funcționează singure, avem fermieri cu un hectar și acum acestea sunt tipurile de business la care găsim răspuns. Este un nou capitol legat de sectorul verde și trebuie să acordăm atenție și sectorului alimentar, emisiilor de dioxid de carbon, iar agricultura sustenabilă va aduce beneficii nu doar economiei, ci și consumatorilor.

Autor: Gian Marco Felice, membru al Comitetului de Conducere ProCredit Group

14:08

Giorgi Shagidze, CEO maib a declarat că au fost făcute cercetări pentru a înțelege care este expunerea companiilor moldovenești subt aspect logistic, iar constatarea a fost că doar 10% dintre companii au avut expunere în acest sens.

Este un drum lung. înainte de război expunerea în regiune și la companiile rusești era deja scăzută. Cu toate accentele pe care le-a pus acest război, expunerea a scăzut și mai mult. Trebuie să avem mai multă încredere din partea companiilor, să investească mai mult, aceasta este singura soluție pe care o vedem acum.

Autor: Giorgi Shagidze, CEO maib

14:04

Gian Marco Felice, membru al Comitetului de Conducere ProCredit Group a declarat că economia românească a avut un flux de capital, iar pentru Moldova oportunitățile pot fi chiar mai mari, proporțional.

Am vorbit despre sinergia dintre România și Moldova și vecinii pot face mai multe împreună. De exemplu pașaportul bancar european, am folosit acest pașaport pentru banca din Bulgaria și am reușit să intrăm pe o piață dezvoltată, complexă. Am crescut din jos în sus, iar operațiunea din Grecia aduce 25% în banca din Bulgaria, care este cea mai profitabilă din grup.

Autor: Gian Marco Felice, membru al Comitetului de Conducere ProCredit Group

14:02

Harald Kröger, Șef Investment Banking, Raiffeisen Bank International este de părere că aderarea la Uniunea Europeană, deși este un pas important, el nu va rezolva toate problemele sectorului.

Fiecare instituție trebuie să fie pregătită pentru mai multe reglementări, mai multă transparență și concurență mărită. Este nevoie de o muncă intensă pentru a beneficia de scăderea costurilor. Dacă ne uităm la o situație comparabilă, la un caz specific, când a început discuția de aderare, aveam cca 19% costuri capitalei, iar în timpul discuțiilor au scăzut la 12%. Nu poate fi repetat totul unul la unul, dar avem o direcție, ceea ce cred că e important.

Autor: Harald Kröger, Șef Investment Banking, Raiffeisen Bank International

13:58

În debutul discuției, Giorgi Shagidze, CEO maib a declarat că oportunitatea recentă a Moldovei de a deveni membră UE este importantă atât pentru țară și oameni, cât și pentru sectorul bancar.

Sunt câteva domenii în care sectorul bancar pare a fi foarte puternic. Este o penetrare foarte scăzută. Dacă ne gândim la perspectiva creditelor, este de 20%, una dintre cele mai scăzute valori. Apoi vorbim despre lichiditate și avem o lichiditate puternică, o finanțare diversificată pentru sectorul bancar. Un alt element sunt inițiativele guvernului de a implementa serviciile digitale guvernamentale, astfel băncile pot crește și pot face ca această creștere să fie stabilă și pe termen lung.

Autor: Giorgi Shagidze, CEO maib

13:53

Sectorul bancar: pregătirea pentru creștere

Reprezentanți ai băncilor locale și internaționale discută perspectivele sectorului economic cheie. La panel participă: Giorgi Shagidze, CEO maib, Harald Kröger, Șef Investment Banking Raiffeisen Bank International, Gian Marco Felice, Membru al Comitetului de Conducere ProCredit Group. Discuțiile sunt moderate de Bayan Carter, Director Asociat BERD.

Sectorul bancar: pregătirea pentru creștere
maib

13:42

Alex Filip, director General Adjunct Purcari spune că, înainte de embargo, Purcari obișnuia să exporte mult în Rusia, iar acum lucrurile s-au schimbat. Dar nu și profitul companiei.

Cred că secretul este în combinația de înțelegere a pieței și fabricare a vinului. Sună ca și cum aș predica, dar orice vin vinzi astăzi, nu vinzi mâine, iar cel mai bun vin este cel vândut. Da, avem nevoie de investiții, dar în ciuda acestora trebuie să creștem profitabilitatea. Majoritatea producătorilor de vin știu că niciodată clienții nu sunt atât de sofisticați precum producătorii. De aceea noi menținem calitatea.

Autor: Alex Filip, director General Adjunct Purcari

13:38

Peter Stohr, CFO Premier Energy a declarat că Premier Energy este cel mai mare agregator de energie regenerabilă pentru ambele piețe - Moldova și România.

Vorbim de o întreagă capacitate de energie între cele două țări și cred că există abilitatea ca energia să zboare între cele două țări.

Autor: Peter Stohr, CFO Premier Energy

Cât despre creșteri, Peter Stohr susține că există un potențial important de creștere atunci când vine vorba de energia regenerabilă.

Moderatorul panelului a ridicat la fileu situația geopolitică și motivele pentru care potențialii investitori ar fi interesați să investească în Moldova.

Moldova este una dintre alegerile de investiție. Când am început războiul am avut această discuție despre ce să facem și sunt bucuros că am decis să investim în economie. Este o glumă despre bancile care oferă umbrelă atunci când soarele strălucește, dar noi am decis să fim ciclici, iar piața noastră de împrumuturi a crescut. Construcția noilor facilități nu va dura trei luni, cu toate procedurile, poate trei ani, dar momentul este acum.

Autor: Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL

13:29

Carolina Bugaian, CEO Moldcell a declarat că fără infrastructura critică și fără acoperire și accesibilitate nu se pot face afaceri.

Avem un dialog bun, constructiv cu Guvernul. Menționez parteneriatele publice-private. Guvernul are o vedere largă și știe că pentru a lupta cu corupția e nevoie de digitalizare, iar pentru a avea un serviciu digital bun trebuie să ai infrastructură pe de o parte, iar pe de altă parte - persoane care să dezvolte. Avem parcul IT și o predictibilitate foarte bună pentru investitori.

Autor: Carolina Bugaian, CEO Moldcell

13:26

Alex Filip, director general adjunct Purcari, a declarat că Moldova este o națiune de producători de vinuri și de fermieri, iar încrederea sa este că productivitatea va crește, chiar dacă există o sofisticare comercială.

Eram la Chișinău și urmam să trimitem un avion către Tokyo pentru a vinde vinuri. Nu este ușor. E mai ușor să vinzi vinuri franțuzești decât vinuri moldovenești. Pentru mine Purcari este un caz unic de ambiție și de lucru. Pentru că unii au sau una, sau alta, dar rareori pe ambele.

Autor: Alex Filip, director general adjunct Purcari

13:23

Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL a vorbit despre investițiile pe care le-au făcut în maib și despre oportunitățile din sistemul bancar.

A fost o investiție foarte bună. Din 2018 portofoliul nostru de împrumuturi a crescut cu peste 15% pe an și acest lucru va continua pentru că Moldova trebuie să crească mai repede decât economiile din vest. Domeniul bancar este coloana vertebrală. Noi suntem a patra bancă din Lituania, dar creșterea va continua. Ce am realizat în cinci ani este o transformare incredibilă dintr-o bancă corporativă într-o bancă de retail și IMM-uri, concentrată pe client.

Autor: Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL

13:20

Din perspectiva sectorului energetic, o incluziune digitală nu se poate face fără o coloană vertebrală, spune Peter Stohr, CFO la Premier Energy.

Am investit peste 60 de milioane de euro în rețelele de distribuție pentru a ne asigura că lucrăm într-o lume în care există un număr mai mare de resurse regenerabile și o cerere mare de energie pe parcursul zilei și în weekend. Este important să avem această coloană vertebrală care duce mai departe economia. Provocarea este că piețele sunt volatile și trebuie să ne asigurăm că suntem flexibili pentru a asigura cele mai bune prețuri pentru consumatori.

Autor: Peter Stohr, CFO la Premier Energy

13:16

Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity, Invalda INVL susține că Moldova are o cultură bună, acces la piețele europene și nu a fost în vizorul altor investitori, dar țara noastră ar putea să-și tripleze banii în următorii cinci ani.

De asemenea, Peter Stohr, CFO la Premier Energy a declarat că investiția lor în țara noastră a fost catalizată de oamenii de aici, de faptul că aceștia cunosc mai multe limbi și că există convergență și integrare pe principii.

13:14

Alex Filip, director general adjunct Purcari a declarat că există oportunități de investiții în companii care au ambiția de a se dezvolta rapid.

Dacă ne gândim ce am făcut în România pentru a ajunge așa departe, chiar dacă Moldova este o țară mai mică, trebuie să acționeze, iar dacă investește în companii care s-au descurcat bine în contexte dificile, poate să fie o oportunitate bună.

Autor: Alex Filip, director general adjunct Purcari

13:10

Pe lângă cifrele macroeconomice, panelul își propune să afle care sunt punctele de vedere ale agenților economici care investesc în Republica Moldova, iar întrebarea de bază e: de ce investitorilor ar trebui să le pese de țara noastră?

Carolina Bugaian, CEO Moldcell, a declarat că Moldova are o fereastră de oportunitate, iar pentru comunitatea de afaceri este important să facă parte din acest proces.

Acționarii noștri sau achiziționat Moldcell în perioada COVID și n-au venit în Moldova aproximativ un an. Au fost bucuroși că societatea a funcționat bine datorită oamenilor. În continuare Moldova este o atracție pentru investitori pentru că avem oameni pasionați și rezilienți. Domeniul de atracție este dialogul bun cu Guvernul, un dialog pro-afaceri și pro-reforme. Autoritățile sunt deschise.

Autor: Carolina Bugaian, CEO Moldocell

13:04

Panelul este moderat de Alex Filip, Director General Adjunct Purcari, Carolina Bugaian, CEO Moldcell, Vytautas Plunksnis, Șef Private Equity Invalda INVL, Peter Stohr, CFO Premier Energy și Vasile Tofan, Partener Senior Horizon Capital.

13:03

Oportunități de investiții: perspectiva de afaceri

Companii locale și internaționale de top din Republica Moldova discută despre provocările și oportunitățile în afaceri.

Oportunități de investiții: perspectiva de afaceri
maib

12:39

Ministrul Economiei a fost întrebat cât de frecventă este comunicarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Suntem în faza în care trebuie să fim parteneri previzibili și fiabili, indiferent ce decizii pot avea impas și ce probleme apar, căutăm soluții. Avem o moștenire, uneori legislația este departe de a fi conformă cu cea UE. Există probleme care afectează economia, căutăm soluții. Colegii mei și cu mine încercăm să găsim soluții în comun. Este o problemă de a crea încredere și pentru a crea parteneri previzibili. Când intri în UE, trebuie să ai imaginea unui stat care își respectă angajamentele.

Autor: Dumitru Alaiba, ministrul Economiei

12:29

Tema interconectivității Republicii Moldova a fost un alt subiect abordat. Catarina Hansen, șefă de țară Moldova, BERD, a declarat că proiectele existente sunt implementate bine.

Îmi place această înțelegere a urgenței. Nevoie de investiții este mare. Este o chestiune de sector privat. Sunt multe oportunități de investire. Un domeniu promițător este cel legat de regenerabile, licitația care va fi lansată anul acesta. Este o evoluție pozitivă. Cât despre liniile aeriene - am dori să avem mai multe linii și zboruri. Poate ar trebui să creștem împreună cu Moldova, pentru că asta este ceea ce se întâmplă în Moldova.

Autor: Catarina Hansen, Șef de țară Moldova, BERD

12:21

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a vorbit despre mărirea accesului la finanțare pentru IMM-uri.

Contribuția IMM-urilor la PIB este sub media UE. S-a menționat regimul fiscal al parcului IT, cred că este una dintre cele mai favorabile situații de pe continent pentru acest domeniu. Am făcut și externalizare cu 7% impozit fix. Suntem una dintre puținele țări pe continent care sprijină IMM-urile pentru a-și accelera creșterea pentru a-și investi câștigurile.

Autor: Dumitru Alaiba, ministrul Economiei

12:10

Un alt subiect abordat ține evoluția pe care o înregistrat-o în ultimii doi ani Republica Moldova. Ari Naim, Director regional, IFC spune că declarațiile făcute de Guvernul din Moldova sunt destul de încurajatoare.

Trebuie să ne axăm pe accelerarea creării locurilor de muncă în sectorul privat. Moldova va fi un campion în acest an, un suces care după anii 90, după criza COVID, după încălzirea globală, războiul din Ucraina. Ce poate face țara în acest context este să se uite pe termen scurt și pe termen lung. Aderarea la UE este un proces important, iar cooperarea cu România este importantă, la fel ca și diversificarea surselor de energie.

Autor: Ari Naim, Director regional, IFC

12:06

Tranziția energetică a Republicii Moldova a fost un alt subiect pus în discuție în cadrul panelului. Catarina Hansen, Șef de țară Moldova, BERD, a declarat că a fost investit un miliard de euro în Moldova.

Avem finanțare pentru sectorul privat, suntem mulțumiți de munca desfășurată. Am avut delegații, companii care au venit pentru evalua investițiile făcute și majoritatea companiilor din Europa se uită la situația geopolitică și poate sunt puțini preocupați, dar avem recomandări de la filialele din România, de aceea îi invităm să vină în Moldova. S-a vorbit despre simțul de urgență, dar trebuie să vorbim și despre entuziasm. Sunt mulți tineri care au muncit peste hotare și au venit în Moldova pentru a-și face familie.

Autor: Catarina Hansen, Șef de țară Moldova, BERD

11:57

Un alt subiect - referendumul care va fi organizat în Republica Moldova. Alaiba susține că acest exercțiu nu este proiectul unui partid, ci este un mesaj pe care moldovenii îl vor transmite.

Acest lucru (n.r. referendumul) va face imposibilă devierea unor procese. Pentru că este vorba despre dorința populației. După acum am spus, principalul proiect al modernizării țării.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:54

Prezent la discuții, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a explicat dacă anul 2030 poate fi un termen realist pentru integrarea RM în Uniunea Europenă.

Totul depinde de noi. Sperăm să respectăm acest deadline. Acest sentiment este unu fără precedent în Moldova. Consideră că anul 2030 este un termen realist.

Autor: Dumitru Alaiba, ministrul Economiei

11:51

 Economie, politici și reforme (discuție în grup)

Economie, politici și reforme (discuție în grup)
maib

11:49

Una dintre întebările din partea publicului a ținut despre companiile care proiectează cip-uri.

Avem parteneriate cu universitățile tehnice, avem proiecte asistate și am început afaceri cu companii care fac componente de automotive, apoi am extins afacerea de design și testare a cip-urilor.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:47

Ultima întrebare din panel s-a referit la dezvoltarea piețelor de capital. Dorin Recean a precizat că sunt necesare instrumente pentru a implementa capital local.

Scopul nostru este de a interconecta piețele de capital. Este un proiect care nu este ușor de realizat. Toate instituțiile trebuie să se pregătească. Credem că sunt multe active bune în Moldova care trebuie expuse la piețele financiare internaționale și folosirea acestora pentru a finanța proiecte în Moldova. Este foarte important pentru noi. Noi vedem și posibilitatea pentru companiile noastre de a se extinde.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:34

Un alt subiect despre care a vorbit premierul este sistemul IT din Moldova. El a vorbit despre oportunitățile pentru membrii diasporei care pot lucra în parcul IT, chiar și fără a locui la Chișnău.

Am modernizat și Universitatea Tehnică. Avem laboratoare care îi pregătesc pe viitorii IT-iști. Acum că inflația a revenit la normal, sectorul bancar are o capitalizare foarte bună și există și oportunități în domeniul energetic. Am pregătit aceste premise pentru ca economia să se dezvolte. Am trecut printr-o criză mare pentru că din cauza războiului din Ucraina nu s-a stricat doar lanțul logisitic, ci și tarife mai mari la economie și la gaz.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:36

Dorin Recean a declarat că ar trebui să apreciem pasul pe care l-a făcut Ucraina în anul 2023.

Noi nu am apreciat faptul că Marea Neagră este mai sigură acum pentru toți cei din jur și Rusia și-a slăbit dramatic influența. Asta este foarte important pentru Moldova și acum avem o altă fază de stres din cauza alegerilor din SUA. Probabil că uneori este greu să vedem elementele fundamentale.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:30

Cât despre provocări, Dorin Recean a declarat că trebuie să existe mai multă insistență pe eforturile anti-corupție și pe reformarea sistemului judiciar. Acest lucru, spune oficialul, este important pentru oameni și pentru economie. De asemenea, premierul a adăugat că este nevoie de insistență pe dezvoltarea economică pentru că moldovenii își doresc dezvoltare.

11:27

Economistul-șef de la Raiffeisen Bank România a declarat că majoritatea comerțului din Moldova are loc cu UE, totuși 1/3 dintre moldoveni are dublă cetățenie. Dorin Recean a fost întrebat cât de puternic este sprijinul populației pentru procesul de integrare în UE.

Alegerile prezidențiale din Moldova și cele locale ne-au arătat că acest context geopolitic între vest și est a fost câștigat de vest. Deci există un sprijin din partea moldovenilor pentru integrarea în UE. Narativa este simplă - vrem să trăim ca în UE. Guvernul le explică oamenilor ce înseamnă acest lucru, chiar dacă propaganda rusă este o provocare.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:23

Aderarea la UE a Republicii Moldova. Acesta a fost primul subiect din acest panel. Moderatorul l-a întrebat pe Dorin Recean cât de implicat este Guvernul din Moldova în parcursul european al RM.

Obiectivele noastre sunt cele de a deveni membri strategici ai UE, dar nu uităm și de cultura corporate, tot ce facem este să creștem prosperitatea moldovenilor, pentru a crește afacerile și pentru a spori procesul de integrare. Totodată, ceea ce avem în minte este să ne asigurăm că luăm în considerare timpul și resursele necesare pentru a ajuta noile regulamente și noul context care să fie nu doar unic, ci și uniform în UE.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

11:22

Fireside Chat cu premierul Dorin Recean

Fireside Chat cu premierul Dorin Recean (moderat de Ionuț Dumitru, Economist-șef Raiffeisen Bank România)
maib

11:16

Președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, a declarat că, deși pare că trăim într-o lume care mai degrabă se separă, alături de sectorul bancar Bursa este un sistem de susținere, o platformă care creează campioni locali.

Ne dorim să-i ajutăm cu expertiza noastră și pe prietenii și partenerii din Moldova. Accesul la capital este la fel de important ca accesul la creditul bancar. Capitalul este înaintea creditului. Bursa nu este doar despre capital, ci și despre vizibilitate, poziționare. O companie care se listează la Bursă, urcă pe o scenă care o face mai vizibilă.

Autor: Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București
maib

11:12

Președinta BERD, Odille Renaud-Basso, a declarat, printr-o adresare înregistrată, că în ultimii ani Moldova s-a confruntat cu mai multe presiuni în ultimii ani.

maib este un exemplu pentru toate companiile din Moldova în ceea ce ține intenția de listare la Bursa de Valori București. Este importantă cooperarea dintre Moldova și vecinii ei, avem companii care trebuie să acceseze aceste resurse pentru a avea succes.

Autor: Odille Renaud-Basso, Președinta BERD

Odille Renaud-Basso, Președinta BERD
maib

Odille Renaud-Basso a subliniat că pe măsură ce Moldova se apropie de Uniunea Europeană, BERD îi este alături.

11:06

Președintele Comisiei Naționale a Piețelor Financiare, Dumitru Budianschi, a conturat, punctual, care este situația pe piața de capital din Republica Moldova și care sunt problemele cu care se confruntă aceasta.

Dezvoltarea pieței de capital din Moldova este sub potențialul economic al țării. Asta din cauza oferta redusă de instrumente financiare, lichiditate modestă, infrastructură de tranzacționare slabă și afectată de umările privatizării în masă din anii 90. Tranzacționarea pe piața de capitală a acțiunilor băncii rămân restrictive. Sunt necesare eforturi concertate a actorilor interesați de dezvoltarea pieței de capital.

Autor: Dumitru Budianschi, Comisiei Naționale a Piețelor Financiare

Dumitru Budianschi, Comisiei Naționale a Piețelor Financiare
maib

Budianschi a precizat că este greu de imaginat dezvoltarea pieței de capital din Moldova fără experiența României.

10:59

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România, Alexandru Petrescu, a declarat că, în prezent, este în proces de creare a unei convenții între BNN, CNPF, ASF, BNR, pentru ca eforturile de aliniere legislativă să continue. Oficialul a precizat că a avut întâlniri și cu reprezentanții maib și a precizat că este momentul ca experții să definitiveze legislația pentru a crea un cadrul legislativ care să permită o listare de succes la Bursa de Valori.

În Moldova am văzut multe afaceri care sunt absolut pretabile pentru a fi listate la Bursa de Valori. Aceste afaceri sunt așteptate și binevenit pe piața de capital din România.

Autor: Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România

Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România
maib

De asemenea, Petrescu a vorbit despre omogenizarea spațiilor bancare și ne-bancare din Moldova și din România.

10:52

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a menționat Moldova se află într-o perioadă crucială pentru dezvoltarea sa, pentru afirmarea viitorului la nivel european, iar dezvoltarea pieței financiare și sa celei de capitale este un element esențial în acest sens.

Inflația a scăzut cu puțin peste 4%, ceea ce ne-a permis să reducem rata de politică monetară la 3,75 % și să ne situăm confortabil în coridorul de țintire a inflației. Pe de altă parte, perspectiva negocierilor de aderare la UE catalizează eforturilor tuturor instituțiilor implicate, iar rezultate obținute până acum plasează RM pe lista preferințelor investitorilor.

Autor: Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei

Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei
maib

Anca Dragu a adăugat că BNM susține și încurajează inițiativele îndreptate spre dezvoltarea pieței de capital din Moldova. Guvernatoarea susține că transferul de cunoștințe și bune practici vor deschide drumul către piața UE și vor aduce valul de investiții spre Moldova.

10:46

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că Moldova este în proces activ de negociere și ajustare a legislației pentru ca orice investitor să se simtă în țara noastră așa cum se simte în UE.

Avem un context geopolitic mai trist, legat de războiul din Ucraina. Moldova este într-o zonă de securitate. Guvernul a reușit să consolideze capacitățile, inclusiv cu susținerea partenerilor de dezvoltare. Un lucru încurajator este prietenia Chișinăului cu Bucureștiul. Acest lucru ar trebui să micșoreze discount rate-ul pe care toți îl calculează atunci când vine vorba de investiții.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova
maib

Recean a vorbit și despre interconectarea piețelor de capital și despre oportunitățile care sunt în Republica Moldova pe diferite dimensiuni.

Moldova și-a definit două platforme de dezvoltare: ZEL-urile și parcurile IT. Moldova are politica bugetar-fiscală orientată spre mediul de afaceri. Moldova respectă profitul și își dorește ca profitabilitatea să crească.

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova

10:38

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat că evenimentul de astăzi probează o modalitate concretă prin care România poate susține dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Piața de capitală de la București este o instituție matură, în plină expansiune. S-a dovedit platforma ideală de lansare a unor companii românești și vrem să facem același lucru pentru companii moldovenești de prim rang. Este o „scurtătură” pe care o punem la dispoziția partenerilor adevărați.

Autor: Marcel Ciolacu, prim-ministrul României

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
maib

Premierul român a subliniat că cea mai mare bancă din Moldova, maib și-a anunțat dorința de a se lista la Bursa de Valori de la București.

Oferim tot suportul legislativ necesar Guvernului de la Chișinău pentru a accelera procesele legislative în acest sens.

Autor: Marcel Ciolacu, prim-ministrul României

10:25

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent la Forum, și-a manifestat speranța că cele două țări vor pune umărul la clădirea unui viitor europeană pentru Moldova. Oficialul a menționat rolul istoric pe care l-a avut România în punerea Moldovei pe drumul european.

Sprijinul Dvs îl simte fiecare om din satele și orașele noastre. Grădinițe, școli, iar după 30 de ani în sfârșit nu mai suntem șantajați de Kremlin. Sunteți alături de noi și la bine, și la rău.

Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
maib

Grosu și-a exprimat dorința ca despre Moldova să se vorbească ca despre o țară în care se poate investi. El a făcut referire la declarația guvernatoarei BNM, care a a declarat că „cine nu investește în Moldova acum, va regreta peste câțiva ani”.

Investitori, treceți Prutul. Să scriem împreună istoria Europei.

Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

10:15

Nicolae Ciucă a menționat, în cadrul discursului său, că Republica Moldova are nevoie de stabilitate și dezvoltare și a punctat o parte dintre acțiunile de susținere de care a beneficiat țara noastră.

Moldova a beneficiat de contribuția România, iar România a devenit primul partener comercial al Moldovei. România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investițiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro. Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, pe interconectare. Am înțeles bine nevoia RM, s-a reacționat bine la nivelul ambelor guverne și astăzi putem să vorbim despre această interconectare.

Autor: Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României

Președintele Senatului Românie a mai spus că țara sa a devenit și principala piață de export pentru RM. Exportul de mărfuri din RM către România a atins procesul de 31,6%. Ne-am coordonat cu Guvernul RM în ceea ce privește acordarea sprijinului de 100 de milioane de euro și știu că și acum cei doi premieri discută și se coordonează pe proiectele care sunt finanțate în RM din acești bani. 

Știu că acest forum include discuții pentru potențiale investiții precum și despre reforme și măsuri concrete. Pentru a fi valorificate, acestea au nevoie de un cadru politic stabil și de un angajament stabil. Consider că prezența celor doi lideri din cele două țări reprezintă acest angajament.

Autor: Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României

Nicolae Ciucă
maib

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă a declarat că organizarea acestui forum de cooperare economică reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele țări.

Putem să constatăm cu toții că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs multe schimbări în contextul actual economic, cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism și să fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem față provocărilor și amenințărilor.

Autor: Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României

Ciucă a vorbit despre una dintre principalele îngrijorări, care se referă la o Europă care investește în apărare. Oficialul a precizat că România și Republica Moldova trebuie să se regăsească împreună în această viziune. De asemenea, el a menționat susținerea acordată de România în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Giorgi Shagidze, CEO maib
maib

Forumul a fost deschis de Giorgi Shagidze, CEO maib, care a declarat evenimentul simbolizează întărirea legăturilor dintre cele două țări și le-a mulțumit celor prezenți pentru că au dat curs invitației.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok