Maib recomandă: Trei filme cu și despre bani, care te vor ajuta să însușești mai simplu și plăcut aspectele lumii financiare

Întotdeauna este încântător să ai posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul, îndeosebi atunci când vine vorba de aspectele educaționale, care necesită timp, efort și dedicație. În cadrul proiectului maib edu, ne propunem să aducem educația financiară mai aproape de oamenii de toate vârstele, făcând-o simplă, ușoară și interesantă.

Astfel, am pregătit trei filme diferite din perspectiva subiectelor abordate, a genului cinematografic și a mesajului transmis, dar care vin să ne învețe lecții importante despre bani, despre gestionarea acestora și despre aspectele etice și psihologice din spatele deciziilor financiare.

The Money Pit (1986)

The Money Pit este o comedie romantică care împletește dragostea și dificultățile finanicare, cu Tom Hanks și Shelly Long în roluri principale. Filmul urmărește un cuplu drăguț, care, după ce a pierdut apartamentul din Manhattan, ajunge să achiziționeze cu reducere un conac care se dărâmă. La scurt timp, tinerii își dau seama că cheltuielile de renovare scapă de sub control și întâmpină dificultăți în tentativele de a face față cheltuielilor și de a prioritiza lucrările necesare.

Filmul este creat în conformitate cu stilul anilor ’80, cu umor specific și imagine corespunzătoare tendințelor din acea perioadă, ceea ce îi oferă un farmec aparte. The Money Pit relatează o poveste care pare a fi destul de tipică și familiară pentru public, care are scopul de a atrage atenția publicului către impotranța deciziilor financiare calculate. Filmul ne învață să luăm în considerare cheltuielile viitoare atunci când facem investiții, să ne planificăm corect bugetul și să ținem cont de faptul că întotdeauna pot avea loc situații imprevizibile. Deși din descrierea filmului se creează impresia că principala linie de subiect a acestuia se rezumă la aspectele financiare, comedia este una ușoară și lipsită de insistență, oferind spectatorilor suficient spațiu de interpretare și concluzii proprii.

 

Margin Call (2011)

Margin Call este un film din anul 2011, care relatează evenimentele crizei financiare globale din anul 2008. Margin Call urmărește un grup de oameni-cheie dintr-o bancă de investiții, care se întrunește într-o ședință cu 24 de ore înainte de începutul crizei. Funcționarii au o noapte lungă de revelații, care dezvăluie o viziune dură asupra lăcomiei și intereselor personale urmărite de către fiecare dintre ei, care duc ulterior la prăbușirea pieței.

Filmul urmărește modul în care oamenii profită de un sistem defect și lipsit de etică și arată cum o cultură dedicată banilor duce la pierderi financiare și personale. Margin Call îndeamnă publicul să învețe din greșelile comise de companiile mari, care dictează piața, dar care pot fi luate în calcul și în cazul deciziilor financiare mai mici și aparent nesemnificative.

 

Confessions of a Shopaholic (2009)

Rebecca Bloomwood este o jurnalistă de modă în devenire, care locuiește și activează în celebrul și modernul oraș New York. Fiind pasionată de lumea modei și având un gust estetic desăvârșit, tânăra devine dependentă de cumpărături și ajunge să acumuleze o datorie financiară imensă.

În tentativa de a scăpa de datorii, Rebecca participă la un concurs pentru o rubrică de sfaturi într-o revistă și ajunge să treacă prin mai multe aventuri pline de lecții de viață. Confessions of a Shopaholic este o comedie romantică ușoară, care abordează materialismul, educația financiară și factorul psihologic din spatele deciziilor financiare. Noi, cei care urmărim conținutul publicat pe maib edu, suntem deja la curent cu faptul că, de fapt, Rebecca face cumpărături compulsive și putem să ne imaginăm care ar putea fi potențiala cauză a comportamentului său. Dacă ți-a scăpat materialul despre cumpărăturile compulsive, îl poți citi aici: Cumpărăturile compulsive și educația financiară | maib.

Un alt aspect interesant pe care îl abordează filmul este comportamentul consumatorului ușor de influențat și așteptarea că lucrurile noi îi vor face viața mai fericită, chiar și atunci când nu și le poate permite. Totodată, Confessions of a Shopaholic arată fără de filtre sentimentul de regret instantaneu după cumpărăturile compulsive, urmărind întregul circuit al acestei probleme comportamentale.

 

Care sunt filmele care abordează subiectele financiare care te-au marcat pe tine?

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok