Proiectul de Educaţie Financiară

MAIB a prezentat rezultatele realizării Proiectului de Educaţie Financiară

BC „Moldova Agroindbank” SA a prezentat rezultatele desfăşurate ale realizării Proiectului de Educaţie Financiară, implementat cu suportul   financiar al Fondului comun al donatorilor Early Transition Countries (ETC) al BERD şi implementat în Republica Moldova de Developing Makets Associates (DMA). Scopul programului este sporirea accesului la servicii financiare pentru persoanele care trimit/primesc remitenţe.
 
Într-o ţară în care acestea constituie aproape un sfert din PIB, Programul are un impact social important, pentru că are menirea de a ajuta sute de  mii de familii moldovene să-şi gestioneze mai eficient bugetele, implicit - să facă faţă provocărilor legate de fenomenul migraţiei şi al remitenţelor. Scopul Proiectului de Educaţie financiară este în concordanţă absolută cu obiectivul Programului „MAIB- banca moldovenilor de pretutindeni”.

La prezentarea rezultatelor implementării proiectelor au participat reprezentanţi ai BERD şi BNM, Moldova Agroindbank fiind reprezentată de Vicepreşedintele Comitetului de Con-ducere, Victor Iuraş, şi şeful Departamentului Filiale, Svetlana Vîşcu.

Potrivit raportului prezentat de MAIB, consultanţii financiari au fost instruiţi atît de managerul proiectului în Moldova, cît şi de specialiştii băncii pentru a informa ulterior populaţia despre produsele financiare disponibile.
Aceştia au activat în filialele cu cel mai mare număr de transferuri internaţionale - Hînceşti, Şoldăneşti, nr.5 Chişinău, Călăraşi, nr.29 Chişinău şi Cimişlia, Străşeni.

În total, din decembrie 2012, cînd a fost lansat Programul de formare financiară, peste 3100 de clienţi noi au deschis un cont bancar în una din cele patru bănci moldoveneşti care participă în program. La peste 20630 de persoane li s-a oferit o consultaţie financiară personalizată care a avut drept rezultat economii în valoare de peste 7,6 milioane dolari SUA sub formă de depozite într-o instituţie formală. Moldova Agroindbank a atins cele mai impresionante rezultate în Program. Astfel, peste 1080 clienţi au deschis un cont bancar la MAIB, iar peste 5170 de persoane au beneficiat de consultaţie financiară personalizată.

Victor Iuraş a remarcat în discursul său: „O importanţă mare în acest proect i-a revenit educaţiei persoanelor fizice în domeniul analizei, evidenţei şi proiectării bugetelor lor, aceste deprinderi fiind pentru mulţi dintre ei un domeniu necunoscut pînă în prezent. Deasemenea, considerăm importante recomandările şi sugestiile privind modalităţile de a face economii şi avantajele economisirii în bancă. Este binevenită şi oportună activitatea consultanţilor cu persoanele fizice în privinţa transferurilor internaţionale şi a depunerilor, avînd în vedere că angajaţii băncii deseori sunt limitaţi în timp pentru a oferi clientului volumul necesar de informaţii exhaustive şi accesibile în acest sens”.

În finalul prezentării participanţii au trasat recomandări pentru implementarea ulterioară a Proiectului de Educaţie Financiară, printre care: extinderea perioadei de pregătire a consultanţilor; atragerea în activităţile proiectului a clienţilor noi; desfăşurarea de către consultanţi a unor atare lecţii nemijlocit în teritoriu , organizaţii, la întreprinderi, ş.a.

“Proiectul a avut un spirit inovator şi a adus o plus valoare atît educaţiei financiare a populaţiei - membrilor familiilor lucrătorilor migranţi, cît şi băncii, angajaţilor ei”, a conchis Victor Iuraş.
 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok