Inspirăm antreprenoriatul. Eva Pogor „Fiecare afacere locală poate conta pe un grant”

Jurnalistul Pavel Zingan într-un interviu cu Eva Pogor, CEO Investitii.md, rubrica „Educație pentru antreprenori" cu sprijinul maib edu.

Salut, Eva. În primul rând, felicitări pentru noua ta poziție - CEO Investitii.md. Acum câteva zile am avut un interviu și cu Olga Melniciuc, care a povestit despre rezultatele impresionante pe care le-ai obținut într-un an de activitate în cadrul companiei.

Sunt recunoscătoare Olgăi pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Pe parcursul acestui an la Investitii.md am cunoscut toate detaliile afacerii. Aș putea spune că am fost „o persoană operațională" - am comunicat cu clienții, am scris toate proiectele, am descoperit toate inside-urile. Când am venit în companie, discutam despre condițiile de creștere, inclusiv posibilitatea de a deveni partener și director operațional.

A trecut un an și lucrurile s-au aranjat anume așa?

Am reușit să demonstrez că pot gestiona compania. Acum, am în față o nouă provocare. Dintr-o companie de consultanță cu cinci angajați, ne-am propus să o creștem la 20 de specialiști până la sfârșitul anului 2024. Volumul de muncă crește rapid, respectiv nu putem rata ocazia de a fi utili pieței moldovenești și antreprenorilor noștri.

Acum e momentul potrivit să întreb - cum Investitii.md ajută antreprenorii autohtoni?

Astăzi, în Moldova, există un foarte, subliniez, foarte larg spectru de instrumente de finanțare - linii de credit, granturi, subvenții, credite preferențiale, investitori, business-angels. Noi în permanență monitorizăm apariția surselor noi de finanțare și perioadele de valabilitate ale programelor existente. Fără exagerare, știm totul. Acesta este jobul nostru.

Cu aceste cunoștințe și experiență, consiliem afacerile și le ajutăm să aleagă strategia optimă de finanțare pentru dezvoltarea sa.

Doar un exemplu – ați știut despre proiectul USAID „Moldova Turistică", cu granturi de la 400 de mii la 1.2 milioane de lei pentru o gamă largă de întreprinderi?

Eu - sigur nu știam. Și faceți totul de la A la Z pentru clienți?  Ei se adresează la voi și pleacă cu o nouă finanțare?

Aceasta este o reprezentare simplificată a muncii noastre. Dacă intrăm în detalii, începem întotdeauna cu o consultare. Fiecare program de granturi are o specializare și variantele sale. Și fiecare întreprindere are propriul său obiectiv. Cineva abia începe și are nevoie de ajutor la început, pentru cineva este importantă problema digitalizării afacerii existente, cineva se gândește la programele ecologice și sursele regenerabile de energie. Pentru foarte multe astfel de sarcini pot fi găsite granturi sau linii de credit. Prin urmare, primul pas este consultarea, pentru a potrivi puzzle-ul sarcinilor de afaceri cu sursele actuale de finanțare.

Voi reveni la exemple. Acest interviu este în cadrul programului educațional pentru antreprenori - maib edu. În același timp, maib în calitate de partener al programului USAID pentru susținerea comerțului electronic poate oferi în cadrul acestui program fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea site-ului afacerii pentru vânzările online.

Anterior am scris și despre programul „373”, care poate fi accesat cu ajutorul maib...

„373” este unul dintre cele mai solicitate proiecte de finanțare, care a apărut anul trecut. Programul guvernamental pentru sprijinirea antreprenorilor „373” este un mecanism prin care producătorii moldoveni pot obține acces la credite pe termen lung pentru investiții. Astfel, rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3% pe an, iar în lei - 7% pe an. Pentru creditele cu termen de rambursare de până la 7 ani, perioada maximă de grație este de 3 ani. Diferența în ratele dobânzilor este subvenționată de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Hai să trecem la următorul pas. Investitii.md m-a consultat. Am ales o direcție. Ce urmează?

Depinde de direcție. Bunăoară programul „373”. Pentru a obține acest credit, este necesar un plan de afaceri cu prognoze și așteptări financiare pentru șapte ani. Noi ne ocupăm de elaborarea acestui plan, desigur, în strânsă colaborare cu antreprenorul sau departamentele acestuia, avem nevoie de date inițiale. Până în prezent am elaborat peste 30 de astfel de planuri de afaceri. În continuare, pentru că la solicitarea unui credit sunt necesare anumite documente, putem acționa în calitate de coordonatori în colectarea acestora, colaborând în acest sens cu contabilitatea întreprinderii.

Întrebare din partea unui novice - există programe sau granturi care se potrivesc practic tuturor companiilor?

Voi răspunde negativ. Nu există un grant care s-ar potrivi tuturor companiilor în același timp. Dacă o companie se ocupă de agricultură, atunci pentru ea cel mai popular grant este subvenția AIPA - Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură. AIPA este un partener al producătorilor agricoli, un partener care oferă antreprenorilor posibilitatea să se dezvolte, să devină stabili și competitivi atât la nivel național, cât și internațional, având acces la subvenții și programe de sprijin destinate sectorului privat din zonele rurale.

În particular, să presupunem că ați lansat o întreprindere agricolă. Puteți, de exemplu, în perioada februarie-octombrie, să adunați toate cheltuielile pe care le-ați făcut oficial - ați cumpărat un tractor, ați cumpărat semințe, ați cumpărat combustibil - toate acestea le adunați într-un „dosar” cu confirmările cheltuielilor suportate. Până pe 31 octombrie, adunați toate facturile și puteți conta pe un grant care să vă ramburseze până la 50% din suma achitată.

Sunt multe întreprinderi care beneficiază de astfel de granturi?

Până la 90% dintre cei care au aplicat - au beneficiat. Prin urmare, pot spune cu încredere - fiecare întreprindere din Moldova poate conta pe un grant sau facilități în finanțare. Trebuie doar să vă formulați clar obiectivul și să studiați în detaliu gama de posibilități de finanțare. Sau să vă adresați consultanților.

Eu m-aș adresa la Investitii.md.

Ceea ce voi spune în continuare nu este publicitate. Eu foarte sincer cred că lucrăm cu antreprenorii pe principiul WIN-WIN. Analizând doar munca mea la Investitii.md, pot spune că am avut ocazia să discut cu circa 1000 de antreprenori pe care i-am ajutat să atragă investiții de 50 de milioane de lei. Prin urmare, avem planuri să extindem echipa pentru a ajuta un număr și mai mare de companii să-și dezvolte afacerile.

Pentru încheiere, la ce nișă în afaceri te-ai orienta în vederea susținerii acesteia prin intermediul granturilor?

Doar una – cea pe care o cunoști cu adevărat. Scopul este mai important decât toate, iar granturile se vor alinia cu acesta.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok