Maib recomandă: 5 cărți cu și despre bani

În cadrul programului maib edu, ne-am propus să abordăm subiectele din lumea vastă a educației financiare într-un mod accesibil, captivant și interactiv. Tocmai de aceasta, în cadrul primului articol din seria „maib recomandă”, ți-am sugerat trei filme cu și despre bani, care prezintă diverse aspecte ale acestui domeniu.

Însă, dacă asimilezi informațiile mai simplu și ușor prin intermediul lecturii, în acest material îți recomandăm 5 cărți cu și despre bani. Am selectat cărți diferite, în stiluri și cu unghiuri de abordare diverse, pentru ca fiecare să-și găsească următoarea operă literară preferată din domeniul financiar.

Așadar, iată 5 cărți cu și despre bani pe care le recomandăm:

  1. „Psihologia bunăstării” de Charles Richards

   În această carte, psihoterapeutul Charles Richards ne oferă răspunsuri la întrebări precum: de ce ne este frică să stabilim scopuri financiare, de ce ne este frică de lipsa banilor și cum ne influențează relația pe care o avem cu banii. „Psihologia bunăstării” este bazată pe o documentare vastă şi pe interviurile experţilor din domeniu, în urma cărora autorul ne sugerează cum să ne îmbunătățim relația cu banii și, prin urmare, calitatea vieții. 

Cartea conține și poveștile unor oameni care au făcut faţă obstacolelor, construindu-și viaţa pe care şi-au dorit-o. „Psihologia bunăstării” este adresată cititorilor care îşi doresc să aibă succes în viaţa personală şi profesională, dar şi să atingă nivelul de prosperitate dorit.

  1. „Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Din categoria romanelor scrise de autori români, recomandăm o carte pe care mulți au studiat-o la liceu, dar probabil nu au abordat-o neapărat din perspectiva financiară și de gestionare a banilor.

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică care ne învață că abilitatea de a gestiona și înmulți banii corect este crucială pentru viața și bunăstarea noastră. Acțiunea are loc într-un sat transilvănean din a doua parte a secolului al XIX-lea și urmărește mai multe linii de subiect, abordând aspectul financiar în mod indirect. Totuși, cartea te lasă cu o dorință de a reflecta asupra propriilor priorități, importanței educației financiare și aspectelor psihologice din spatele deciziilor legate de bani.

Chiar dacă „Moara cu noroc” se regăsea în cadrul listei de lectură obligatorie în liceu, recomandăm să îi mai oferi o șansă și să o redescoperi dintr-un nou unghi.

  1. „Inteligența financiară”  de Karen Berman, Joe Knight, John Case

Această carte este adresată managerilor, cu scopul de a-i ajuta în navigarea și înțelegerea cifrelor, datelor și indicelor și a relevanței acestora. „Inteligența financiară” este scrisă într-un limbaj accesibil și captivant, explicând conceptele abordate cu ajutorul poveștilor reale ale companiilor care au reușit să devină mai eficiente și statornice pe piață.

Cartea a fost inclusă în lista 100 Best Business Books of All Time și este considerată una dintre cele mai utile cărți de educație financiară pentru manageri, care oferă instrumente cu adevărat utile și strategii practice care îi vor ajuta să aloce resurse și să ia decizii cu mai multă încredere.

  1. „Banii într-o singură lecție. Cum funcționează și de ce” de Gavin Jackson

În această carte poți afla simplu și ușor ce sunt banii și cum ne influențează societatea și, respectiv, pe noi înșine, prin exemple relevante de-a lungul istoriei. Pornind de la povești precum greva bancară irlandeză din anii 1970 și ajungând la Marea Inflație a banilor din scoici din vestul Africii, cartea ne aduce mai aproape de lumea complexă a finanțelor și de fenomenele legate de aceasta.

Astfel, „Banii într-o singură lecție. Cum funcționează și de ce” ne ajută să înțelegem ce sunt monedele, valuta și sistemul financiar contemporan și cum sunt corelate acestea cu economia. Această carte are potențialul de a-ți pune bazele înțelegerii domeniului financiar și a evoluției și importanței banilor.

  1. „Calea” de Tony Robbins și Peter Mallouk

„Calea” este promovată ca o carte capabilă să schimbe modul în care gândești despre bani, cercetând două aspecte importante: modul în care funcționează piața și propriile obiective financiare.

Cartea își propune să accelereze drumul tău către libertatea financiară și înțelegerea mai profundă a acestui domeniu, oferindu-ți suportul pentru a-ți crea un ghid pas cu pas pentru constituirea unui plan personalizat de evoluție financiară. „Calea” dezvăluie mecanismul din spatele deciziilor pe care oamenii le adoptă atunci când vine vorba de bani și te învață să te înțelegi mai bine, adoptând obișnuințe financiare eficiente.

Care este cartea ta preferată din domeniul educației financiare?

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok