Maib și comunitatea „Șezătoarea Basarabiei” își unesc eforturile pentru valorificarea cămășii autentice românești – ia

Tradițiile, cultura și valorile naționale sunt cele care ne deosebesc ca popor, ne oferă o doză unică de autenticitate și ne duc faima în lume. Anume aceste principii stau la baza comunității „Șezătoarea Basarabiei” din Republica Moldova – peste 200 de femei pasionate de istoria și ornamentele cămășii naționale românești – ia. Membrele comunității muncesc la restabilirea iilor, în ultimii 6 ani reușind să aducă la viață sute de cămăși autentice din patrimoniul național și din tot spațiul românesc.

Lucrările lor au ajuns în întreaga țară și în zeci de colțuri ale lumii. Elementele cusute migălos au fost admirate la expozițiile de la Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, iar una dintre iile restabilite o poartă acum cu mândrie Președinta țării, Maia Sandu. Iile românești au fost expuse inclusiv la Geneva, Liechtenstein, Turcia și România, promovând valorile naționale și istoria neamului românesc.

Alăturându-se inițiativei de promovare și valorificare a elementelor naționale, precum ia națională inclusă în Patrimoniul UNESCO, maib a susținut financiar comunitatea „Șezătoarea Basarabiei” în intenția de a crea albume tematice cu iile restabilite de mâinile dibace ale membrelor pasionate de acest element al portului național. Donația oferită a contribuit la tipărirea unui album dedicat cămășilor cu altiță, care, potrivit dr., conf. Univ. Varvara Buzilă, este „cea mai reprezentativă piesă a costumului popular românesc purtat de femei la sărbători”.

Cristina Dan este membră a comunității „Șezătoarea Basarabiei” și parte din echipa maib de peste 2 ani, în prezent fiind Manager Grupul Suport Vânzări B2B. Combină cifrele și rapoartele cu ața, acele și țesătura, pe care impregnează adevărate comori naționale. Dragostea pentru cruciulițe, cheițe decorative, lănțișor și alte tehnici de cusături a descoperit-o acum 6 ani, pe când se afla în concediul de îngrijire a copilului. Atunci a fost creată și comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”, unde până în prezent, alături de alte zeci de femei, brodează ii autentice.

„Datorită faptului că avem oameni deosebiți în comunitate am reușit să realizăm o multitudine de proiecte, dar și mai multe ne așteaptă în viitor. Sunt sigură că le vom realiza, deoarece împreună putem mișca și munții din loc. Oameni deosebiți, cu suflet mare, am întâlnit și în echipa în care muncesc – echipa maib. Cu susținerea financiară a băncii, un lot din albumele ce urmează a fi tipărite va fi donat bibliotecilor locale, consiliilor raionale, misiunii diplomatice și altor instituții publice din țară, pentru că ne dorim să promovăm portul popular și cât mai mulți oameni să conștientizeze importanța și valoarea acestuia.

Mulțumesc echipei maib pentru aportul adus acestui proiect, pentru implicarea activă în multitudinea de proiecte sociale și că astăzi este parte la transmiterea către generațiile următoare a ceea ce ne identifică ca și neam - a costumului tradițional”, ne-a spus ea.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședintă maib:

„În orice colț de lume am fi, rădăcinile ne trag acasă, iar tot ce înseamnă tradiție și port național are o valoare inestimabilă. Le mulțumim membrelor comunității Șezătoarea Basarabiei pentru perpetuarea patrimoniului țării, pentru pasiunea cu care promovează arta acului, pentru simbolismul și expresivitatea ascunse în cămașa cu altiță. Este o bucurie și onoare pentru maib să contribuie la dăinuirea patrimoniului cultural național, inclusiv prin susținerea lansării albumului „6 ani de cămăși tradiționale cusute în Șezătoarea Basarabiei", o enciclopedie extraordinară a portului național pentru multe generații. Sunt extrem de mândră de angajații maib și de pasiunile lor pentru tot ceea ce este frumos. În mod special, îi mulțumesc colegei, Cristina Dan, pentru inițiativă și pentru acest parteneriat valoros”.

Tradițiile naționale sunt cartea de vizită a oricărui popor, iar promovarea lor ține de fiecare în parte. De aceea, maib promovează portul național inclusiv de Ziua Internațională a Iei, element inclus în Patrimoniul UNESCO. În această zi în special angajații băncii și clienții sunt îndemnați să poarte cu mândrie costumele naționale. Este felul în care echipa maib impulsionează păstrarea, dezvoltarea și valorificarea portului popular. 

Prin politica sa de responsabilitate socială, maib investește în proiecte sociale din diverse domenii: educație, artă, tradiții naționale, sport, medicină, mediul înconjurător și educație financiară. Pentru că maib este mai mult decât o bancă, este un ingredient cheie care contribuie la dezvoltarea economiei, crearea unei vieți mai bune acasă, creșterea generațiilor și promovarea valorilor sănătoase, care aduc plus-valoare societății și bunăstării oamenilor.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok