Close
Depozite
Clasic Clasic+
Servicii pe piaţa de capital
Piaţa de capital
Servicii electronice
Internet-Banking SMS-notificări
M@IB Online Info COVID-19
Internet Banking MAIBank Mobile Extrase Electronice Transfer P2P Transfer T2C
​Educaţia antreprenorială şi financiară în centrul atenţiei la o conferinţă internaţională 13.04.2019

​Educaţia antreprenorială şi financiară în centrul atenţiei la o conferinţă internaţională

Tinerii antreprenori şi-au dat întâlnire în cadrul conferinţei internaţionale “Educaţia antreprenorială– platformă a dezvoltării societăţii”. Evenimentul a fost organizat la 12 aprilie de asociaţia Junior Achievement Moldova, cu suportul Moldova Agroindbank, USAID, Fundaţia Familiei Sturza, etc.

Activizarea tinerilor în domeniul antreprenorial este rezultatul eforturilor educaţionale întreprinse pe parcursul ultimelor decenii, a menţionat Serghei Cebotari, Preşedinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank, instituţia fiind partenerul şi membrul Consiliului Junior Achievement Moldova. 

“Ne-a luat mai bine de două decenii ca să vedem o implicare sporită a tinerilor în domeniul antreprenorial. În schimb acum, când facem comparaţie între numărul tinerilor care îşi deschideau o afacere la începutul anilor 90 şi numărul tinerilor implicaţi astăzi în afaceri, avem cu ce ne mândri. Iar acest fapt vorbeşte despre nivelul de integrare în economia de piaţă, o bună infrastructură şi condiţii tot mai prietenoase pentru antreprenori, inclusiv pe segmentul financiar-bancar,” a menţionat Serghei Cebotari. 

În acelaşi timp, preşedintele MAIB a menţionat că o înaltă cultură antreprenorială nu poate exista separat de cultura financiară, specificând că la acest capitol mai avem încă restanţe. „În ţări precum Norvegia, Danemarca, Finlanda sau Suedia circa 90 la sută din plăţi sunt efectuate cu cardul. În Republica Moldova, în 2018, doar 22,5% din plăţi au fost efectuate cu cardul. Acest fapt vorbeşte despre un nivel scăzut de cultură financiară, despre o capacitate redusă de a ne administra eficient finanţele şi de a ne gestiona raţional timpul.”

În acest context, Serghei Cebotari a îndemnat toate părţile implicate, atât din sectorul public, cât şi din cel privat să se alăture iniţiativei anunţate recent de Banca Naţională a Moldovei de a elabora şi implementa Strategia naţională de educaţie financiară, pentru a contribui cât de mult posibil la creşterea nivelului de cultură economică şi financiară.

„Vă îndemn pe toţi să contribuim la dezvoltarea ţării noastre prin a ne creşte valoarea. Împărtăşesc convingerea că într-o ţară cu un grad înalt de activitate antreprenorială, un nivel înalt de responsabilitate şi cultură financiară, standardele de viaţă vor fi mai înalte şi economia mai dezvoltată,” a conchis Serghei Cebotari.

Junior Achievement Moldova, este asociaţia datorită căreia educaţia practică economico-financiară este implementată în şcolile din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, 250 mii elevi au absolvit programele Junior Achievement şi peste 3000 de profesori au beneficiat de instruire didactico-economică. 

Moldova Agroindbank este partenerul Junior Achievement chiar de la fondarea asociaţiei în 1995, susţinând şi promovând educaia de calitate pentru asigurarea unui viitor mai bun acasă.