Moldova Agroindbank a obţinut Premiul UE-BERD „Pentru contribuţia la finanţarea energiei durabile”

Moldova Agroindbank a obţinut premiul „UE-BERD Sustainable Energy Excellence 2012 Award", în cadrul Liniei MoSEFF (Proiectul Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova), realizată de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Comisia Europeană.

Banca a obţinut Diploma „For Commitment to Sustainable Energy Financing“ (Pentru contribuţia la finanţarea energiei durabile), în cadrul unei ceremonii festive desfăşurate cu participarea Dlui Ilarion Popa, Viceministru al Economiei; Dnei Julia Otto, şeful oficiului BERD Chişinău; Dlui Ian Smith, Manager superior, Echipa pentru eficienţa energetică şi schimbări de climă, BERD, Londra; Dlui Henry Russell, Director, Echipa Instituţiilor Financiare BERD, Londra; D-l Wolfgang Behrendt, Delegaţia Comisiei Europene; Dlui Tino Mahler, Manager de proiect MoSEFF, Fichtner GmbH & Co KG.

Diploma a fost conferită băncii drept confirmare a aportului adus la finanţarea proiectelor de sporire a eficienţei energetice, inclusiv prin reducerea consumului de energie sau de combustibil, avînd ca efect diminuarea costurilor şi, respectiv, sporirea competitivităţii întreprinderilor.

Cele mai relevante proiecte de eficienţă energetică, cu suportul MoSEFF oferite prin intermediul MAIB, sunt proiectele realizate de către Hotelul Vila Verde din Ungheni şi fabrica de conserve Orhei-Vit SA.

Hotelul Vila Verde din Ungheni, deţinător al Premiului pentru cel mai bun proiect de valorificare a energiei solare, a investit 280 000 Euro în instalarea unul din cel mai mare sisteme solare din Republica Moldova şi, în acelaşi timp, şi-a îmbunătăţit izolaţia clădirii şi sistemul de încălzire. Investiţia permite companiei să reducă consumul de energie finală cu 80% anual.

Orhei-Vit SA, deţinătoare a Premiului pentru eficienţa energetică în sectorul alimentar, a instalat cazane noi de abur, în valoare de 520 000 Euro, prin intermediului împrumutului MoSEFF acordat de Moldova Agroindbank, reuşind să reducă consumul de gaz natural cu 24% anual.

Film ORHEI--VIT

Prezent la ceremonia de înmînare a premiilor, Serghei Cebotari, Vicepreşedintele BC „Moldova Agroindbank” SA, a exprimat recunoştinţa băncii pentru buna conlucrare cu BERD şi Comisia Europeană în cadrul proiectului MoSEFF.

„Clienţii noştri apreciază în mod special condiţiile avantajoase de finanţare, inclusiv componenta de grant a proiectului, precum şi asistenţa tehnică gratuită oferită de experţii MoSEFF. Felicit colegii din cadrul Moldova Agroindbank, precum şi de la alte bănci participante pentru succesul realizat. De asemenea, exprim gratitudinea băncii noastre pentru încrederea acordată de BERD şi să reiterez interesul şi disponibilitatea pentru promovarea în contiunare a proiectului, valorificînd istoria pozitivă şi frumoasă de conlucrare de pînă acum”, a subliniat Serghei Cebotari.

„Cu aceste premii, BERD subliniază nu doar aportul său continuu la susţinerea eficienţei energetice in Moldova, dar şi la sprijinul acordat sectorului bancar al ţării. Angajamentul instituţiilor financiare participante şi interacţiunea lor strânsă cu echipa de implementare MoSEFF este cheia succesului în implementarea a acestui program”, a spus Henry Russell, Director pentru Balcanii de Vest, Croaţia, Moldova şi Republica Belarus, Instituţii financiare, BERD.

„Finanţarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile este una din prioritatile strategiei BERD în Republica Moldova. Suntem dedicaţi să contribuim la eforturile comune ale Guvernului Republicii Moldova şi a comunităţii donatorilor pentru a reduce intensitatea energetică a ţării. Vom continua să oferim finanţare, atât direct, cât şi prin intermediul băncilor partenere, companiilor care realizează proiecte în domeniul eficienţei energetice şi energiei regenerabile. BERD în Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru a spori gradul de conştientizare a beneficiilor aduse de investiţiile în eficienţa energetică, prin finanţare, asistenţă tehnică şi dialog politic", a spus Julia Otto, şef al Oficiului BERD în Moldova.

Lansat în 2010, MoSEFF este o linie de creditare a BERD, în valoare de 20 mln., Euro, pentru finanţarea proiectelor de eficienţa energetică şi energie regenerabilă în Republica Moldova, prin intermediul băncilor partenere. Adiţional, la oferirea fondurilor prin intermediul băncilor locale, MoSEFF este susţinut de către un program de asistenţă tehnică şi o componentă atractivă de granturi, ambele finanţate de UE (INOGATE). Asistenţa tehnică este oferită de către consultanţii Fichtner şi Allplan.

Proiecte realizate în cadrul proiectului MoSEFF, au contribuit la o economie anuală de energie primară de 61 700 MWh şi o reducere totală a emisiilor de CO2 în jur de 24 178 tone anual. Aceste economii sunt echivalente cu consumul anual de energie a cca 27 400 de cetăţeni, iar reducerea emisiilor de CO2 este echivalentă cu emisiile anuale ale 17 000 de automobile. Pentru companiile investitoare beneficiile sunt mult mai sesizabile, întrucât ele şi-au redus cheltuielile de energie şi, ulterior, şi-au mărit profitabilitatea şi competitivitatea.

MoSEFF face parte din Facilităţile de Finanţare a Eficienţei Energetice (SEFFs), implementate cu succes de BERD în 15 ţări, cuprinse între Polonia şi Kazakhstan. Până în prezent, BERD a acordat peste 1,8 mlrd. Euro prin intermediul facilităţilor SEFF.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok