Close
Depozite
Clasic Clasic+
Servicii pe piaţa de capital
Piaţa de capital
Tarife şi condiţii generale
Tarife şi condiţii generale
Servicii electronice
Internet-Banking SMS-notificări
M@IB Online Info COVID-19
Internet Banking MAIBank Mobile Extrase Electronice Transfer P2P Transfer T2C
Primăria Chişinău, Mastercard şi Moldova Agroindbank au lansat plata fără numerar pentru călătoria în transportul public din capitală 16.03.2021

Primăria Chişinău, Mastercard şi Moldova Agroindbank au lansat plata fără numerar pentru călătoria în transportul public din capitală

Acum, pasagerii de pe cinci rute cheie de troleibuz şi autobuz din Chişinău pot plăti contactless pentru călătorie. Terminalele mobile pentru acceptarea plăţilor cu cardul au apărut în toate cele 110 vehicule de pe rute.


Primăria Chişinău, Mastercard şi Moldova Agroindbank au lansat prima soluţie în Moldova de acceptare a plăţilor fără numerar pentru călătoria în transportul urban. Acum, locuitorii şi oaspeţii capitalei pot plăti rapid şi fără numerar pentru călătoria pe rutele de troleibuz nr. 22, 23, 24 şi 30, precum şi în autobuzele care circulă pe rutele nr. 2 şi 5. Toate cele 110 vehicule de pe rute sunt echipate cu terminale mobile, disponibile la taxatori. Pasagerii pot plăti călătoria prin intermediul unui astfel de terminal cu un card contactless al oricărei bănci din Moldova şi din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcţia de plată contactless.

”Astăzi dăm start primului proiect pilot de amploare – în 110 unităţi de transport implementăm achitarea electronică. Aş vrea să le mulţumesc partenerilor – Mastercard şi Moldova Agroindbank, care au contribuit ca acest proiect să devină posibil, precum şi colegilor mei de la Primărie, Parcul Urban de Autobuze şi RTEC. Ne dorim ca tot transportul public să ofere opţiunea achitării electronice şi să suplimentăm numărul de unităţi de transport public în capitală. Sper că locuitorii municipiului Chişinău şi oaspeţii capitalei se vor bucura de noile funcţionalităţi de achitare prin simpla atingere a cardului, a telefonului sau ceasului dotat cu tehnologia NFC”, a menţionat Ion Ceban, Primar General al municipiului Chişinău.

Proiectul este realizat graţie sprijinului tehnic şi financiar al Mastercard şi Moldova Agroindbank. Pentru parteneri, proiectul reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria Chişinău în ianuarie 2021.

„În cadrul conceptului „smart city”, Mastercard introduce plăţi contactless în întreaga lume, acolo unde viteza, comoditatea, securitatea plăţilor şi minimizarea contactelor sunt deosebit de importante. Plăţile fără numerar în transportul public sunt o inovaţie concepută pentru a face viaţa mai confortabilă şi un răspuns la cererea actuală a consumatorului: conform cercetărilor noastre, 40% dintre moldoveni ar dori să plătească călătoria anume cu cardul. În plus, 88% din plăţile efectuate în sectorul retail în Moldova prin intermediul cardurilor Mastercard sunt deja contactless, ceea ce indică o tendinţă persistentă şi o mare popularitate a tehnologiei. Avem convingerea că locuitorii şi oaspeţii oraşului vor aprecia soluţia şi aceasta va deveni un impuls puternic pentru dezvoltarea plăţilor fără numerar în ţară”, a declarat Yuriy Batkhin, Vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor pentru Mastercard în Ucraina şi Moldova.

Procesul de achitare este simplu. Pasagerul trebuie doar să apropie de terminal cardul bancar contactless sau dispozitivul cu funcţia de plată contactless şi să aştepte semnalul sonor. Procesul de plată durează câteva secunde. După confirmarea plăţii finalizate, terminalul va imprima o chitanţă cu informaţia despre costul, data şi ora călătoriei. Costul călătoriei este de 2 lei pentru rutele de troleibuz şi 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu există comisioane suplimentare pentru plăţi fără numerar.

În plus, este posibilă, de asemenea, achitarea călătoriei în numerar: după ce primeşte banii de la pasager, taxatorul efectuează plata pe terminalul mobil cu cardul său special şi emite o chitanţă. La fel, taxatorul are un card special pentru evidenţa călătoriilor la tarif redus: conducătorul apropie acest card de terminal şi eliberează chitanţa pasagerului care prezintă  legitimaţia de beneficiar de tarif redus.

Moldova Agroindbank este banca-acquirer a proiectului.  

„Dezvoltarea infrastructurii de plăţi este unul dintre obiectivele strategice ale Moldova Agroindbank, ca bancă fiind orientaţi să aducem comoditate şi plus de rapiditate în viaţa clienţilor noştri. În 2021 intenţionăm să avansăm în direcţia digitalizării şi să aducem serviciile şi produsele noastre mai aproape de oameni.  Ne bucurăm că MAIB este prima bancă din Moldova care implementează plăţile fără numerar în infrastructura de transport public, contribuind astfel la dezvoltarea şi tehnologizarea capitalei, în contextul conceptului de smart city. Credem că implementarea tehnologiilor moderne din sectorul bancar în viaţa de zi de zi va contribui la simplificarea vieţii cotidiene a oamenilor şi la creşterea nivelului de confort”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-vicepreşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

În cadrul proiectului se planifică dotarea transportului cu terminale staţionare, fapt ce va permite acceptarea plăţilor pentru călătorie prin intermediul cardurilor contactless şi dispozitivelor cu funcţia de plată contactless, fără implicarea taxatorilor.

 
###

Despre Mastercard 

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea noastră este să dezvoltăm şi să fortificăm o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile noastre, oferim soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura noastră şi tot ceea ce facem în interiorul companiei şi în afara ei, sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Gestionăm afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creăm o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea. www.mastercard.com  

Despre Moldova Agroindbank

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. MAIB este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În anul 2020 MAIB a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” de prestigioasele publicaţii  “Finance Central Europe” şi “Global Finance”, ”Banca Anului 2020” în viziunea The Banker, de asemenea fiind şi deţinătoarea titlului ”Best Digital Bank Moldova” 2020 şi 2021, conform clasamentului Global Banking and Finance Review. www.maib.md