Chiril Malaireu: În cadrul Programului de creditare în agricultură, întreprinderile agricole pot accesa credite cu o dobândă de 5,1%

Chiril Malaireu, manager produse pentru creditarea agro și parteneriate la maib, a discutat cu jurnalistul Pavel Zingan despre Programul de creditare în agricultură și avantajele de care beneficiază antreprenorii.

Chiril, în această primăvară, Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Finanțelor și Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE), a lansat Programul de creditare în agricultură. Din câte înțeleg, maib, liderul sectorului bancar din Moldova, s-a implicat activ în implementarea acestui program?

Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură (FCA) este un produs financiar care oferă atât suport pentru întreprinderile agricole, cât și oportunități pentru dezvoltarea lor inovativă, prin acordarea de credite bancare avantajoase ce includ și o componentă de grant.

Am auzit două concepte financiare — credite avantajoase și componentă de grant. Cum se exprimă acestea în cifre concrete?

Rata dobânzii avantajoasă este de 5,1% anual pentru creditele acordate în 2025. Și vreau să subliniez că această rată este fixă — nu se modifică pe durata programului, care este planificat pentru o perioadă de 5 ani.

Dar componenta de grant?

Aceasta poate ajunge până la 30% din valoarea proiectului.

De ce depinde procentul grantului?

Programul nu vizează doar susținerea sectorului agricol, ci are și scopul de a stimula restructurarea acestuia, inclusiv prin diferențierea componentei de grant.

Deci, dacă am înțeles corect, există mai multe direcții de finanțare în cadrul programului?

Exact, sunt trei direcții principale:

  1. Echipamente pentru agricultura tradițională — grant de 5%
  2. Echipamente pentru agricultura conservativă — grant de 15%
  3. Echipamente pentru procesarea post-recoltare — grant de 30%

Deduc că sunt încurajate cel mai mult investițiile care adaugă valoare produselor agricole?

Da, vorbim de activități precum sortarea, ambalarea, îmbutelierea, morăritul, producția de nutrețuri etc. Lista nu este completă, dar sunt exemple clare de echipamente eligibile pentru procesare post-recoltare.

Ce este agricultura conservativă?

Este un tip de agricultură care ajută la conservarea și îmbunătățirea resurselor solului, oferind randamente bune. Aceasta implică o prelucrare minimă a solului și diversificarea culturilor prin rotație și culturi mixte.

Care sunt sumele maxime ce pot fi accesate prin program?

  • Pentru echipamente tradiționale: până la 2 milioane lei.
  • Pentru agricultura conservativă: până la 3 milioane lei pentru grupuri de producători și până la 2 milioane lei pentru beneficiari individuali (doar aceștia pot primi și grant).
  • Pentru echipamente de procesare post-recoltare: până la 5 milioane lei.

Există condiții speciale pentru a beneficia de grant?

Da. Programul vizează întreprinderile cu o cultură financiară responsabilă. Beneficiarul nu trebuie să aibă istoric negativ de creditare, iar pe durata creditului nu trebuie să înregistreze întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor sau dobânzilor.

Și dacă, totuși, se întâmplă o astfel de situație? Va fi modificată rata dobânzii?

Nu, rata preferențială de 5,1% se păstrează. Însă componenta de grant, pe care întreprinderea o primește în cazul finalizării cu succes a proiectului și rambursării creditului, va fi exclusă.

Scopul principal al Programului de creditare în agricultură este de a stimula investițiile în crearea de valoare adăugată, comparativ cu simpla producție agricolă. Profitul obținut din produse care au trecut printr-o etapă de procesare este semnificativ mai mare, ceea ce face ca sectorul agricol să fie mai stabil și mai competitiv, inclusiv pe piețele de export.

În același timp, Programul prevede și creditarea capitalului circulant necesar desfășurării proiectului investițional sau de producție. Această finanțare poate constitui până la 15% din valoarea proiectului, însă pentru această parte nu se calculează componentă de grant.

Care este situația privind garanțiile? Este necesar un gaj pentru aceste credite?

Da, este necesar. Totuși, există și posibilitatea de a obține credit fără gaj sau cu garanții reduse, prin intermediul garanțiilor de portofoliu.

Acesta este un instrument financiar relativ nou, care permite întreprinderilor agricole să obțină un credit chiar și în lipsa garanțiilor suficiente, iar banca își împarte riscul cu organizația care oferă astfel de garanții.

În prezent, maib colaborează cu patru astfel de organizații. Comisioanele pentru acordarea garanției sunt foarte accesibile, ceea ce face din acest instrument o soluție eficientă pentru facilitarea accesului la finanțare.

Cum au apreciat clienții maib Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură?

Până în acest moment au fost acordate 34 de credite în valoare de 25 de milioane lei, iar dinamica solicitărilor arată că Programul este abia la început și continuă să crească.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok