#inspirăm. Vasile Tihon: „Poți procura cel mai performant aparat foto, dar nu poți procura abilitatea de a vedea frumosul”

Pasiunile și activitățile oamenilor maib de după orele de lucru ne inspiră să aducem plus valoare în ceea ce facem.

Te invităm să descoperi pasiunea pentru fotografie a colegului nostru, Vasile Tihon, Specialist training și dezvoltare în cadrul Direcției (Bandului) Dezvoltare și Comunicare Internă.

Vasile, pentru noi ești o descoperire. Știam că ai două mari pasiuni: activitatea de trainer la maib și alergarea de maratoane, ultra-maratoane. Mai nou, se pare că ai încă o pasiune de suflet – pentru arta fotografică. Ce ți-a trezit interesul pentru fotografie?

Pasiunea pentru fotografie o am de minim 15 ani. Acum nici nu pot să-mi dau seama de unde vine și când anume a început. Prin 2006 fratele meu a procurat o cameră compactă și eu o luam cu mine peste tot, iar odată cu apariția telefoanelor de tip smartphone am început să fotografiez și mai mult. Inconștient sau poate nu, dar atunci când alegeam un telefon nou, în mod obligatoriu atrăgeam atenția la ce cameră are și dacă feedbackul de la clienți este unul bun.

Ai un subiect sau un stil de fotografie preferat? 

În fotografiile mele pot fi regăsite persoane, natură, obiecte, dar în special îmi place să fac portrete. Îmi place să prind oamenii așa cum sunt ei, fără masca socială. Nu retușez imaginile, doar pot face mici editări pentru a elimina careva elemente mici, în rest promovez omul așa cum este. Nu-mi place să văd pozele retușate într-atât încât fața omului devine parcă un personaj din desenele animate. Ba chiar am și refuzat să mai fac fotografii unei persoane care retușa pozele făcute de mine și distorsiona realitatea.

Ce aparat de fotografiat preferi să folosești și de ce?

Am o plăcere vizuală de la aspectul aparatelor clasice și probabil asta m-a făcut să-mi procur un aparat foto digital, dar cu un design retro. Pentru curioși, divulg și modelul, Fujifilm XT3. Dar probabil nu doar aspectul aparatelor clasice mă atrage, deoarece recent am început să fac fotografii pe peliculă și deja am adăugat 4 camere de acest gen în colecția mea. Este un farmec în fotografia pe peliculă, acel moment de necunoaștere „oare am prins cadrul reușit, oare nu a clipit persoana, oare e destulă lumină” și răspuns la toate aceste întrebări le afli după 2-3 săptămâni când faci acele 36 de cadre și dai pelicula la developat.

Ce sugestii ai avea pentru o persoană pasionată de fotografie, dar care e la început de drum?

Recomand să nu-și procure imediat o cameră foto, ci să utilizeze camera pe care o poartă permanent cu sine… mă refer la smartphone. Chiar dacă sunt pasionat de fotografie de mulți ani, eu am procurat camera mea abia în 2021. Până atunci am fotografiat cu telefonul sau ocazional mai împrumutam camera de la cunoscuți. Așa că sfatul meu este să începi cu ceea ce ai, deoarece poți procura cel mai modern și performant aparat foto, dar nu poți procura abilitatea de a vedea frumosul. Aceasta se învață în timp cu practica. Utilizarea telefonului te va ajuta să afli ce fel de fotografie îți place: natură, portret sau ”street photography”. Astfel, când vei decide că a venit timpul să-ți procuri un aparat foto, o să-ți alegi camera care corespunde necesităților tale. De exemplu, dacă ești pasionat de fotografierea naturii și anume a peisajelor, atunci ai nevoie de un aparat foto și de un obiectiv wide 10-24mm pentru a capta peisaje ample, cu un unghi larg de vedere. Dacă îți place să fotografiezi portrete, atunci o să ai nevoie de un obiectiv între 24-70mm. Deci, cunoștințele acumulate o să te ajute să alegi obiectivul potrivit, astfel economisind, deoarece nu o să-ți cumperi „unealta” greșită.

În baza căror criterii se alege un aparat foto? 

La întrebarea dată sunt atât de multe de spus. Dacă laconic, atunci la alegerea camerei aș atrage atenția la volumul ei. Așa cum pentru mine fotografia este o pasiune, eu tind permanent să iau camera cu mine, iar dacă mi-aș fi procurat o cameră voluminoasă, asta m-ar face să o las mai des acasă. Deci, pe primul loc aș pune ca aceasta să fie cât mai compactă, astfel încât să fii motivat să o iei cu tine oriunde mergi, oriunde călătorești. Deja după aceasta alegi caracteristicile tehnice, aspectul etc.

Cum îți găsești inspirația pentru fotografiile tale și dacă îți influențează munca la maib viziunea creativă?

Nu știu dacă eu o caut sau mai degrabă inspirația mă găsește pe mine. Cum spuneam, eu port camera cu mine aproape tot timpul și imediat ce văd ceva care îmi atrage atenția, imortalizez prin obiectivul foto. Lucrul meu de zi cu zi e un lucru creativ, eu fac cursuri online și în permanență am nevoie de imagini pentru aceste cursuri, prin urmare „ochiul de fotograf” mă ajută să găsesc sau chiar să prind acele imagini de care am nevoie. Așa că da, această pasiune pentru fotografie influențează pozitiv și mă ajută în activitatea mea la maib.

Ai folosit vreodată abilitățile tale de fotograf în cadrul unor proiecte sau evenimente legate de bancă?

Chiar dacă am folosit des abilitățile mele de cameraman în cadrul maib, am fost și fotograf la un eveniment dedicat educației financiare. Atunci am fotografiat un grup de elevi care au vizitat sediul maib și unde au aflat lucruri interesante despre moneda națională, despre cum se câștigă banii și cum economisim.

Consideri că prezentarea aspectului uman al activității bancare prin intermediul fotografiei poate crea legături mai puternice cu clienții? Dacă da, cum abordezi captarea acestor momente?

Da, sunt ferm convins că prin intermediul fotografiei putem crea legături mai puternice cu clientul. Mulți ani sistemul bancar a fost și pe alocuri încă este privit ca fiind conservator și închis. Erau utilizate fotografii cu oameni îmbrăcați strict și cu un aspect mai sever. Aceasta a și creat o imagine rece a tuturor celor care activează în sistemul bancar. Afișarea imaginilor cu oameni care zâmbesc, așa cum se întâmplă în cazul maib, oameni din interiorul băncii care sunt prezenți pe imaginile și în spoturile băncii creează un sentiment mult mai cald și mai plăcut atunci când intri în sucursală sau privești un spot maib.

Îi mulțumim lui Vasile pentru că este unul dintre oamenii inspirație din echipa maib și pentru toate sfaturile oferite celor pasionați de fotografie.

Te invităm să admiri câteva dintre pozele faine prinse de Vasile prin obiectivul camerei foto în galerie.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok