Atenție la smishing - scenariul de fraudă online legat de livrarea unor colete. Urmează recomandările experților

Dragă client,

Informat înseamnă protejat.

Dacă primești un mesaj despre un „colet” care nu poate fi “livrat”, fii precaut. Aceste mesaje te îndeamnă să accesezi un link către o pagină web care pretinde că este de la o instituție de încredere pentru a furniza date confidentiale, ca să poți primi presupusul colet (datele bancare ale cardului sau alte informații personale). Aceste linkuri sunt, de obicei, malițioase, iar furnizarea informațiilor tale poate duce la sustrageri frauduloase de fonduri din contul tău.

Asemenea scenariu de escrocherie online se numește smishing, iar cel mai frecvent escrocii aplică acest scenariu din numele instituțiilor cum sunt Poșta Moldovei, Nova Poshta etc.

Așadar, iată câteva aspecte de care experții antifraudă din cadrul maib recomandă să ții cont atunci când primești mesaje suspecte de acest gen:

  1. atrage atenția la adresa/numele expeditorului mesajului: în cazul în care se pretinde că mesajul este expediat de către Poșta Moldovei, numele expeditorului va fi corespunzător, fără litere și cifre adiționale dubioase;
  2. nu da click pe linkurile sau atașamentele din aceste SMS-uri sau alte mesaje primite de la adrese necunoscute și neverificate;
  3. nu oferi niciodată datele cardului tău - număr card, CVV, PIN sau data expirării;
  4. asigură-te că site-urile unde se cere introducerea datelor cardului nu sunt clone: verifică secțiunile site-ului, numele, datele de contact.

În cazul în care bănuiești că cineva a obţinut informaţii personale de la tine, blochează imediat cardul prin aplicaţia mobilă maibank sau apelează numărul 1313. Te rugăm să ne anunţi despre orice situaţie suspectă la acelaşi număr sau la adresa electronică infofraud@maib.md

Urmărește blogul și pagina web maib pentru mai multe informații despre educația financiară și cum să te protejezi de fraude.

Fii vigilent(ă)!

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok