moldova.org: „De neprețuit”. Cât costă participarea la Eurovision și ce planuri au Zdubii și frații Advahov

Obosiți, dar fericiți și cu planuri de viitor, membrii formației Zdob și Zdub și frații Advahov au dat întâlnire presei, foarte simbolic, pe peronul Gării feroviare din Chișinău. Reprezentanții Republicii Moldova s-au clasat pe locul șapte la Eurovision Song Contest 2022 și pe locul 2, după votul acordat de public. Mai mult, după evoluția artiștilor noștri la acest concurs, „Trenulețul” a ajuns pe locul 4 la categoria Viral Global 50 de pe Spotify.

„Suntem mândri că am putut cânta în limba română. Toată Europa a cântat și s-a distrat alături de noi”, a spus Vasile Advahov. „Trenulețul a ajuns la destinație. Piesa a răsunat în inima Europei”, și-a completat fratele Vitalie Advahov. Solistul formației Zdob și Zdub, Roman Iagupov, a povestit că s-au simțit ca acasă la Torino, în special pentru că au reușit să petreacă frumos timpul cu cetățeni ai Republicii Moldova, ai României și altor state europene. „Pentru mine, Eurovisionul nu este o competiție, ci un concurs de muzică, de prietenie, de pace”, a spus Iagupov.

La conferința de presă, artiștii au dezvăluit că participarea la un astfel de concurs este destul de costisitoare. „După prima repetiție, am văzut ce show-uri au pregătit alte țări – cu lumini, foc, artificii și fum, efecte grafice. Am zis să dăm un pic de fum, să pară că suntem într-un tren adevărat pe scenă… Dar, după ce am primit oferta financiară pentru fumul scenic, am înțeles că mai bine cântăm cu energia și cu dispoziția noastră. S-a terminat motorina la tren”, au povestit amuzați artiștii. În acest context, ei au mulțumit băncii maib pentru susținerea care a făcut posibilă participarea la acest eveniment muzical. Întrebată cât a costat prezența artiștilor la Torino, Aliona Stratan, prim-vicepreședinta băncii, a spus că susținerea din partea maib „nu este despre bani, ci despre atitudine, iar ce au făcut băieții pe scenă este priceless (din eng. de neprețuit)”. 

Când maib investește în artă, maib investește în Moldova

Echipa maib susține participarea Republicii Moldova la Eurovision deja a doua oară și a fost un cadou pentru cetățenii Republicii Moldova cu ocazia aniversării a 31 de ani de la fondarea băncii. Marcată pe 8 mai, a devenit deja o tradiție ca maib să facă, cu acest prilej, o acțiune de responsabilitate socială corporativă și de a susține „tot ce înseamnă Moldova”, cultura și arta fiind o parte importantă a națiunii noastre. 

Maib este Moldova. Angajații noștri sunt Moldova. Clienții noștri sunt Moldova, noi suntem Moldova și nu ne dorim nimic mai mult decât ca despre Moldova să se audă peste tot. Eurovision a fost un motiv special care ne-a permis să ajungem la inimile multor oameni peste hotare. Este investiția maib în Moldova”, susține Aliona Stratan, prim-vicepreședinta băncii. Aceasta a recunoscut că, alături de colegi, a urmărit cu mari emoții prestația formației Zdob și Zdub și a fraților Advahov pe scena Eurovision. „A fost atât de viu, plin de emoții, atât de drag și aproape, cu un mesaj atât de simplu, dar atât de clar. Am avut emoții deosebite la maib, împreună cu toată echipa noastră și, sunt sigură, cu toată Moldova, atunci când erau pe scenă”, a declarat Aliona Stratan. 

Susținând formația Zdob și Zdub și frații Advahov să ajungă la Torino, maib a continuat acțiunile prin care sprijină dezvoltarea culturii, promovează artiștii autohtoni și aduce muzica europeană de calitate mai aproape de fani. Și totuși, acțiunile de responsabilitate socială realizate de maib nu se limitează la domeniul cultural. De exemplu, anul trecut, echipa băncii a plantat o pădure de 3000 de puieți de stejar roșu, ulm, corn, frasin, salcâm, arțar, arbuști și 800 de pini. 

Prim-vicepreședinta băncii se arată convinsă că exemplul băncii de a investi în artă, în proiecte sociale, ar putea însufleți și alte companii să-i urmeze exemplul. „Foarte mult depinde care sunt valorile lor, dar eu sunt sigură că exemplul nostru va fi urmat. Noi înțelegem că Moldova este ceea ce ne unește”, declară reprezentanta maib.

Ce urmează pentru frații Advahov și Zdubi

Se pare că echipa care ne-a reprezentat la Eurovision în acest an nu se oprește aici. Susținerea publicului i-a convins că trebuie să continue colaborarea. 

„Chimia dintre Zdob și Zdub și frații Advahov este una foarte puternică și noi ne-am împrietenit mult. Pe parcursul a patru luni a fost făcută o muncă enormă. Eu am și slăbit vreo patru kilograme”, a adăugat zâmbind Vasile Advahov. 

Artiștii au confirmat că urmează să lucreze la un album. „Denumire deja avem. Și primul single e gata”, a spus Roman Iagupov.

Sursa: https://www.moldova.org/de-nepretuit-cat-costa-participarea-la-eurovision-si-ce-planuri-au-zdubii-si-fratii-advahov/

 

 

 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok