factoring local

Un instrument util pentru administrarea creanțelor
până la 100%
până la 90 zile
fără gaj
factoring local

despre

Factoring Local este  o soluție de finanțare accesibilă pentru producători, comercianți, furnizori de servicii, care furnizează sistematic bunuri sau servicii către cumpărători locali (de exemplu marii retaileri), dar nu primesc banii imediat după livrare în baza facturilor fiscale, însă au nevoie de finanțare pentru desfășurarea  afacerii lor.

Factoring Local oferă posibilitatea companiilor de  a-și optimiza fluxul mijloacelor bănești și de a-și îmbunătăți lichiditățile.

În tranzacție de factoring sunt implicate trei părți:
Aderentul (vânzătorul) - vinde bunuri sau servicii contra unei plăți amânate;
Debitorul  (cumpărătorul) - cumpără bunuri sau servicii contra unei plăți amânate;
Factor (maib) - acoperă creanța cu aplicarea unui comision de factoring.

Părți operațiuni de factoring

 

Factor
(maib)

Aderent
(furnizor/vânzător)

Debitor
(cumpărător)

 

Cum funcţionează factoring-ul local?

 • Vânzătorul (furnizorul de mărfuri/servicii) încheie cu maib un contract de factoring
 • Vânzătorul (furnizorul) livrează marfa sau prestează serviciul cumpărătorului și cesionează facturile în favoarea maib
 • Maib finanțează până la 100% din valoarea facturii și creditează contul Vânzătorului (furnizorului) cu suma solicitată
 • Cumpărătorul achită la scadență valoarea totală facturilor în contul  de colectare
 • Maib transferă diferența de mijloace bănești a facturii Vânzătorului (furnizorului)

Avantaje

fără gaj

finanțare rapidă a capitalului de lucru

gestionarea mai bună a fluxului mijloacelor bănești

ușor de accesat

nu afectează gradul de îndatorare al companiei

te ajută să acoperi lipsa temporară de lichidități

Cum aplici online pentru finanțarea facturilor?

01

Completează cererea

02

Încărcă facturile, sau expediază-le pe emailul : factoring@maib.md

03

Plasați cererea online prin OTP confirmare

cerințe

Serviciile de Factoring Local sunt oferite companiilor  MICRO, MICI și MIJLOCII din sectorul non-agricol și agricol, care în conformitate cu legislația în vigoare întocmesc și prezintă situații financiare la BNS al RM:

 • au experienţă în domeniu de minim 12 luni;
 • vând bunuri sau oferă servicii în baza facturilor fiscale pe teritoriul Republicii Moldova cu termen de plată amânată (până la 90 zile);
 • a căror livrări de bunuri sau servicii către același cumpărător au un caracter sistematic;
 • relaţia de colaborare între vânzător şi cumpărător are o bază contractuală în care sunt stipulate condițiile de livrare/prestare a produselor/serviciilor, termene de plată etc.

Se vor accepta spre finanţare facturile fiscale:       

 • cu valoare nominală mai mare de 5 000 MDL;
 • cu perioadă de încasare  nu mai puțin de 15 zile și care nu depășește 90 zile.

tarife

Serviciul de Factoring Local include un singur comision, care este perceput integral la solicitarea de finanțare pentru fiecare factură.

Comisionul pentru factoring cu / fără regres se calculează în funcție de termenul finanțării:

 • până la 30 de zile - 1,5% din suma finanțată, min 250 MDL;
 • de la 31 la 60 de zile - 2,5% din suma finanțată, min 250 MDL;
 • de la 61 la 90 de zile - 3,5% din suma finanțată, min 250 MDL.

documente necesare

Actele de constituire a companiei ( cu excepția clienților maib);
Contractul comercial cu cumpărătorul pentru care se solicită finanțarea prin factoring;
Alte acte, care ar putea fi solicitate de bancă.

întrebări frecvente

Local Factoring este  o soluție de finanțare accesibilă pentru producători, comercianți, furnizori de servicii, care furnizează sistematic bunuri sau servicii către cumpărători locali (marii retaileri), dar nu primesc banii imediat după livrare în baza facturilor fiscale, însă au nevoie de finanțare pentru desfășurarea  afacerii lor.

În tranzacție de factoring sunt implicate trei părți:
Aderentul (vânzătorul) - vinde bunuri sau servicii contra unei plăți amânate;
Debitorul  (cumpărătorul) - cumpără bunuri sau servicii contra unei plăți amânate;
Factor (maib) - acoperă creanța cu aplicarea unui comision de factoring.

Local Factoring a apărut ca răspuns la nevoia microintreprinderilor și companiilor mici/mijlocii din Republica Moldova de a avea acces la surse rapide și flexibile de finanțare a activității curente, cum ar fi plata la timp a furnizorilor, a salariaților, a taxelor și impozitelor sau onorarea unor comenzi noi.

 • este o sursă rapidă de finanțare a capitalului de lucru și îmbunătățeste fluxul mijloacelor bănești
 • e ușor de accesat
 • fără gaj, garanțiile sunt reprezentate de facturile în sine
 • nu afectează gradul de îndatorare al companiei conform bilanțului contabil

Factoringul Local este disponibil pentru o gamă largă de companii în Republica Moldova, inclusiv cele micro, mici și mijlocii. Acesta poate fi util pentru orice afacere care vinde bunuri sau servicii în baza facturilor fiscale cu termen de plată amânată de către cumpărătorii lor cu care au deja istorie de cooperare și au nevoie de capital rapid pentru a-și finanța creșterea sau să achiziționeze stocuri și echipamente noi.

Poți depune o cerere de factoring pe site-ul băncii sau la orice sucursală maib. Maib va analiza istoricul de plată al clientului tău, precum și vechimea și calitatea relației comerciale. Ca rezultat, maib va aproba limita de factoring și va semna cu compania contractul de factoring. Acesta poate fi semnat și electronic. Procedura dureaza până la o zi. Nu este necesar nicio garanție materială.

Ulterior, de fiecare dată, încarcă pe site-ul maib facturile și în decurs de 2 ore primești finanțarea în proporție de până la 100% din valoarea totală a facturii expediate.

Avem si un calculator dezvoltat. Astfel, în momentul încărcării facturii poți vizualiza comisionul din suma finanțării. Este de menționat și faptul că comisionul se calculează din suma finanțată, nu din suma facturii.

Factoring fără drept de regres – o formă de factoring, în care maib preia administrarea și colectarea creanțelor până la încasarea acestora de la Cumpărător. Factoringul fără drept de regres poate fi aplicat numai în cazul  cumpărătorilor сu experienţă în domeniu de minim 36 luni, cu o bonitate înaltă și un istoric de credit  excelentă. În cazul dat maib finanțează  ≤ 70% din valoarea facturii cesionate.

Factoring cu drept de regres – o formă de factoring, care îi permite maib să recupereze sumele neîncasate de la Furnizorul/Vânzător, prin exercitarea dreptului de regres, în situația în care cumpărătorul, din orice cauză, nu a achitat la scadență creanțele. În cazul dat maib finanțează  ≤ 100% din valoarea facturii cesionate.

Reverse factoring - o  formă de factoring, inițiat de către Debitor(Cumpărător), care  se angajează față de Factor să plătească facturile furnizorului la scadență, iar furnizorul cesionează facturile acceptate la plată de către cumpărător fără regres către maib. În cazul dat maib finanțează  ≤ 100% din valoarea facturii cesionate.

Da, poți parcurge întregul proces on-line.

Facturile fiscale care reprezintă marfuri livrate / servicii prestate și nu depășesc termenul de achitare, stabilit în contractul comercial încheiat între Furnizor/Vînzător și Cumpărător sau a căror perioada de încasare nu depășește 90 zile.

Maib va accepta spre finanţare facturile fiscale emise până la data încheierii Contractului de factoring, cu condiţia că data facturii nu va precede data semnării Contractului de factoring cu mai mult de 30 zile.

Banii vor ajunge în cont în maxim 2 ore din momentul în care factura ta a fost transmisă spre finanțare și cererea ta a fost aprobată.

Da, se notifică Cumpărătorul (debitorul cedat) de cesiunea facturilor fiscale și se indică în notificare contul de plată maib pentru facturile fiscale cesionate.

finanțare factoring

 • pas 1 din 2date personale
 • pas 2 din 2semnare OTP
Termen:
comision factură
0 MDL

*Comisionul se calculează procentual la valoarea finanțată, pentru fiecare factură cesionată și poate varia în funcție de suma solicitată și perioada de finanțare

(.doc,.pdf,.docx,.rtf,.jpg,.jpeg)
vă garantăm siguranța informațiilor oferite la completarea cererii online

semnează prin OTP

pentru a confirma introdu codul compus din 6 cifre primit prin SMS la numărul +373

Recepționat!

solicitarea a fost expediată cu succes și va fi procesată de luni până vineri, între 9:00 - 17:00.

dacă ai depus solicitarea în afara programului de lucru, în weekend sau în zile de sărbătoare, te vom contacta în următoarea zi lucrătoare.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok