Atenție la tentativele de fraudă cu facturi (invoice)

Stimate client,

Lansăm o nouă avertizare în privința creșterii tentativelor de fraudă cu facturi (invoice)! Fii prudent și verifică orice solicitare de operațiune bancară, înainte de a efectua o plată a unei facturi către furnizorii externi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un escroc care încearcă să deturneze banii către contul propriu.

Cum acționează escrocii?

De regulă, frauda îmbracă 2 forme:

  1. Escrocul obține acces la contul de e-mail al unui furnizor și cere o plată folosind o factură falsificată, dar foarte similară cu una veritabilă.
  2. Escrocul pretinde că este un reprezentant legal al furnizorului și cere modificarea datelor bancare de plată (prin e-mail, telefon sau fax), astfel încât să poată încasa valoarea unei facturi în conturile proprii.

Ce poți face pentru a preveni frauda cu facturi?

Dacă ești anunțat că datele bancare ale beneficiarului s-au schimbat sau pur şi simplu primești o factură care conține un alt cont bancar decât cel obișnuit, atunci asigură-te că nu ești victima unei tentative de fraudă cu facturi:

  1. folosind un alt canal de comunicare decât cel prin care ai primit această înștiințare, confirmă modificările cu furnizorul;
  2. cere confirmarea de la o persoană de contact în care ai încredere şi pe care o știi deja. Pentru siguranță, include denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale contului în care urmează să faci plata;
  3. asigură-te că angajații şi colaboratorii tăi sunt la curent cu acest tip de fraudă și cunosc care sunt măsurile ce trebuie să le întreprindă;
  4. solicită angajaților să verifice şi să semnalizeze orice li se pare suspect la plata unei facturi.

Anunță-ne despre orice tentativă de fraudă, expediind un e-mail la infofraud@maib.md și sesizează poliția, dacă ai devenit victima acesteia.

Fii vigilent!

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok