Festivalului Internațional „J. S. Bach”

Moldova Agroindbank este partenerul Festivalului Internațional „J. S. Bach”

Începutul lunii aprilie aduce în prim-planul evenimentelor culturale din Republica Moldova cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „J. S. Bach” organizat de Sala cu Orgă. În acest an evenimentul este susţinut de BC „Moldova Agroindbank” SA .

Sprijinind festivalul, al cărui protagonist este unul dintre cei mai mari şi productivi genii din istoria muzicii, Moldova Agroindbank, alături de alţi parteneri - Ambasada Germaniei, AGEPI, AutoSpace BMW şi alţii - doreşte să accentueze odată în plus ataşamentul faţă de valorile culturii naţionale şi universale.

Desfășurat în perioada 4-10 aprilie, de această dată Festivalul „J. S. Bach” include cinci concerte dedicate sau inspirate din creația lui Johann Sebastian Bach. Vor răsuna lucrări nu doar din creația marelui Bach, ci și din alți autori clasici.

Astfel, concertul inaugural din 4 aprilie, intitulat „Bach și fiii”, va include și creații semnate de doi dintre cei 20 de copii ai compozitorului, Carl Philipp Emanuel Bach și Johann Christian Bach. Menționăm, cu acest prilej, că toți fiii lui Bach au demonstrat aptitudini deosebite pentru muzică, mulți dintre ei devenind muzicieni consacrați. Acest concert va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, avându-l ca invitat pe reputatul oboist Adrian Petrescu din România. În calitate de soliști vor mai evolua cunoscutul flautist moldovean Ion Negură Jr. și violonistul Eugen Ursu.

Sâmbătă, 6 aprilie, festivalul va continua cu un recital de chitară, susținut de o distinsă artistă din Spania - Maria Esther Guzman. Chitarista va interpreta creații de Bach în transcripție pentru chitară, dar și lucrări ale compozitorului renascentist englez John Dowland.

Duminica, 7 aprilie, în Sala Chopin din cadrul Sălii cu Orgă, trio-ul compus din violonistul Boris Livshitz (Elveția), violista Iya Komarova (Ucraina) și violoncelistul Cristian Florea (România-Germania) va prezenta celebrele Variațiuni Goldberg de Bach, în variantă pentru trio de coarde.

Luni, 8 aprilie, agenda evenimentului propune melomanilor o seară de jazz - o tradiție a festivalului. European Jazz Trio din Olanda va prezenta un program inedit de improvizații jazz pe teme de Bach și compozitori clasici - Albinoni, Handel, Scarlatti ș.a.

Și pentru că un eveniment dedicat lui Bach nu poate fi conceput fără muzica de orgă, miercuri, 10 aprilie, festivalul se va încheia cu un recital de orgă, susținut de un extraordinar organist din Germania - Matthias Eisenberg. Programul concertului va include și o cantată în interpretarea Corului Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, a Orchestrei Naționale de Cameră, sub bagheta lui Cristian Florea, a talentaților soliști Tatiana Costiuc, Ion Timofti, Alexei Digore și a oaspetelui nostru din Germania, organistul Matthias Eisenberg.
 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok