Galina Braniște. Până pe 19 martie pot fi cumpărate obligațiuni maib în cadrul celei de-a treia emisiuni

Interviu cu Galina Braniște, directoare a Sucursalei maib „Ștefan cel Mare”

Galina, salut. Acum doi ani am realizat un interviu cu tine și ne-am mai văzut între timp, întrucât după acel interviu am deschis un cont pentru compania mea în sucursala pe care o gestionezi. Așadar, permite-mi să te întreb despre noutățile din activitatea ta.

Principala noutate este că am lansat cea de-a treia emisiune de obligațiuni corporative maib în cadrul celui de-al doilea program.

Potrivit programului al doilea, dacă nu mă înșel, sunt zece emisiuni de câte 100 de milioane de lei fiecare. Iar prima emisiune a avut loc pe 4 decembrie anul trecut.

Exact. Primele două emisiuni au fost de succes, iar a treia emisiune a început pe 29 februarie, ultima zi de vânzare fiind 19 martie.

Intuiesc că e o perioadă activă acum...

Ca și sucursală maib avem întotdeauna ceva de oferit clientului, care să-i aducă plus valoare. Gama noastră de servicii este foarte largă și flexibilă, adaptând serviciile la nevoile fiecărui client. Dar, bineînțeles, obligațiunile corporative sunt un produs foarte special. Personal, sunt mândră să lucrez într-o bancă a cărei reputație și performanță financiară ne permite să emitem obligațiuni corporative, deoarece aceasta este o ofertă unică pentru piața bancară din Republica Moldova.

Ce anume face ca obligațiunile bancare să fie atractive pentru client? O rată a dobânzii mai mare?

Inclusiv acest lucru. Acum, când rata la depozite este de 3,25% pe an, plățile la obligațiuni sunt de 4,69% pe an. Dar obligațiunile sunt interesante nu doar datorită ratei dobânzii, ci, în primul rând, datorită diferențelor față de depozitele obișnuite.

Imaginează-ți o situație de lucru. Eu sunt clientul tău și te rog să-mi explici avantajele investirii în obligațiunile băncii. Care este cel mai important lucru pe care l-ai sublinia?

Aș începe cu flexibilitatea accesului la mijloacele bănești.

La ce te referi?

Ei bine, valoarea nominală a unei obligațiuni este de 20 000 de lei. Să presupunem că decizi să depui 100 000 de lei la bancă pentru o perioadă suficient de lungă. Dar, după un timp, ai nevoie de o parte din bani. Dacă era vorba de un depozit, va trebui să reziliezi anticipat întregul contract de depozit, ceea ce va duce la recalcularea dobânzii și pierderi financiare față de ceea ce ai planificat.

Iar în cazul obligațiunilor, pot vinde doar una sau două și nu are niciun efect asupra veniturilor din restul obligațiunilor?

Exact. În plus, poți vinde obligațiunile atât pe piața bursieră unei părți terțe, cât și să solicitați de la maib răscumpărarea anticipată a obligațiunilor. În conformitate cu condițiile de emisiune, garantăm răscumpărarea obligațiunilor la valoarea nominală până la 5 milioane de lei. Iar dacă le vinzi înainte de termen pentru o sumă mai mare, te vom ajuta să găsești un cumpărător pentru aceasta, deoarece obligațiunile sunt tranzacționate pe piața secundară a valorilor mobiliare. În plus, nu uita că obligațiunile pot fi gajate și pot acționa ca garanție pentru un împrumut. Astfel, ai un întreg set de posibilități. Depinde de tine să alegi cea mai favorabilă opțiune pentru tine.

Dar principiul acumulării dobânzii?

Rată flotantă. Se calculează ca rata medie ponderată la depozitele noi atrase în monedă națională din întregul sector bancar pentru o perioadă de 6 până la 12 luni. Această rată este monitorizată de Banca Națională a Moldovei, iar statisticile sale sunt publicate pe site-ul BNM.

Acest indicator reprezintă rata de baza. Există o marjă?

Da. De la "-1" la "+1,5" la sută, în funcție de condițiile de piață. Acum, marja este pe plus. În cazul în care sunt fluctuații, vei lua singur decizia de a păstra în continuare obligațiunile sau de a le schimba cu un alt instrument financiar.

Da, totul este transparent. Iar flexibilitatea obligațiunilor asigură libertatea de alegere. Acum înțeleg și mai bine motivul pentru care emisiunile de obligațiuni maib se pot încheia chiar mai devreme decât era planificat, deoarece clienții pot răscumpăra emisiunea nu în douăzeci de zile, ci înainte de termen.

Așadar, am discutat despre obligațiuni, dar acestea nu sunt toate noutățile din activitatea ta, nu-i așa?

Cu siguranță. Aș dori să menționez una dintre cele mai inovatoare schimbări în activitatea noastră.

Ce anume?

În trecut, atunci când un client venea la sucursala maib pentru un serviciu, noi îl ofeream, bineînțeles, puteam oferi și un alt produs în plus. Dar acum avem întotdeauna o ofertă specială pregătită pentru fiecare client, chiar dacă nu este încă clientul nostru în momentul în care vine la bancă.

În ce constă această ofertă specială?

Maib, ca bancă, a dezvoltat un nou instrument care ne permite nouă, angajaților din sucursale, să vedem din primul moment ce ofertă putem face unui nou client. Să spunem că vii la bancă pentru a deschide un card bancar. Introducem datele tale în sistem, iar acesta ne spune că-ți putem oferi pe loc un împrumut fără garanții, îți putem oferi un card pentru copii și chiar putem discuta condițiile unui credit ipotecar. După părerea mea, aceasta este o adevărată revoluție în materie de servicii, care subliniază încă o dată faptul că clientul se află întotdeauna în centrul atenției noastre și că noi, ca bancă, suntem pregătiți să îi oferim instrumentele necesare pentru a lua orice decizie și a răspunde la orice nevoie. Clientul își gestionează viața, iar noi, ca bancă, îl ajutăm să facă acest lucru.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok