Serghei Cebotari: „Anunţul FMI este un semnal bun pentru sistemul bancar”

Anunţul Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre atingerea acordului cu autorităţile Republicii Moldova privind programul de reforme economice este un mesaj pozitiv pentu sistemul bancar şi pentru clienţi. Declaraţia a fost făcută de către Preşedintele MAIB Serghei Cebotari, într-un bliz interviu pentru  agenţia de ştiri bancare „Bancamea”.

„Apreciem eforturile autorităţilor ţării depuse pentru atingerea acestei realizări importante aşteptate de comunitatea bancară din Moldova. Semnarea acordului va fi un impuls clar pentru instituţiile financiare ca BERD, IFC, Banca Europeană de Investiţii şi altele, care vor reveni la cooperarea plenară cu băncile moldoveneşti în vederea finanţării agenţilor economici”, a spus Serghei Cebotari.

Preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB a menţionat în context eforturile sistemului bancar depuse în vederea restabilirii încrederii faţă de bănci din partea societăţii şi partenerilor străini. „Transparentizarea băncilor comerciale are un rol decisiv în acest sens, este un moment cheie  pentru stabilitatea bancară, pentru economia naţională, precum şi pentru relaţiile actuale  cu instituţiile financiare  internaţionale”, a spus Preşedintele MAIB.
Serghei Cebotari a menţionat că în particular Moldova Agroindbank pe care o conduce a asigurat o guvernare corporativă eficientă, Comitetul de Conducere şi Consiliul Băncii au întreprins toate măsurile necesare pentru transparentizarea acţionarilor, conformîndu-se bunelor practici bancare şi cerinţelor partenerilor de dezvoltare.

„Ca urmare, am lansat deja realizarea celei de-a doua etape, legată de implementarea celor mai bune practici. Implementarea acestei foi de parcurs este orientată spre restabilirea încrederii depline faţă de întregul sistem bancar, inclusiv faţă de MAIB ca bancă sistemică, precum şi pentru reluarea parteneriatului plenar cu organismele financiare. Aceste obiective reprezintă chestiuni principiale şi importante pentru bancă şi cu impact pozitiv pe care îl aşteaptă clienţii noştri”, a subliniat Preşedintele MAIB.

FMI a anunţat marţi că a ajuns, după o pauză de trei ani, împreună cu autorităţile de la Chişinău la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice care prevede o finanţare pe trei ani în volum de circa 180 milioane de dolari. 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok