Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a semnat două acorduri cu BERD și Uniunea Europeană care vor stimula dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Acordul presupune o finanțare de 25 de milioane euro acordate maib. Banca va utiliza banii pentru acordarea de credite de finanțare pentru companiile mari și Întreprinderile Mici și Mijlocii locale.

„Semnăm astăzi două acorduri importante pentru maib și sectorul bancar în întregime. Primul contract este între maib și BERD ce va oferi posibilitatea să extindem volumul de creditare pentru clienți, lucru foarte important în procesul de dezvoltare a economiei țării. Cel de-al doilea instrument va permite o apropriere de UE și alinierea la standardele de export pe piața Uniunii Europene prin împrumuturile acordate IMM-urilor”, spune Giorgi Shagidze, CEO maib.

În baza celui de-al doilea acord, maib va primi un împrumut de 5 milioane de euro în cadrul liniei de credit EU4Business-BERD.

„Mă bucur să fiu astăzi la semnarea celor două acorduri, este vorda de împrumutul în valoare de 5 milioane de euro pentru maib și linia de creditare a afacerilor prin cadrul de partajare a riscurilor. Susținerea IMM-urilor reprezintă esența asistenței UE acordată Republicii Moldova. IMM-urile joacă un rol esențial în modernizarea economiei deoarece au capacitatea de a se adapta și inova pe o piață mereu în schimbare”, spune Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

UE completează finanțarea BERD cu granturi și asistență tehnică gratuită acordată debitorilor în cadrul inițiativei sale EU4Busines.

„Sunt încântat că astăzi semnăm aceste 2 acorduri importante, linia de creditare EU4Business BERD în valoare de 5 milioane euro și 20 milioane euro care reprezintă cadrul de partajare a riscurilor. Primul proiect de creditare reprezintă o extindere a liniei de creditare existentă semnată cu banca, în valoare de 30 milioane, care a fost deja plasată de bancă și aș vrea să mulțumesc UE pentru suținerea acestui instrument important pentru dezvoltarea IMM-urilor din Republica Moldova”, a declarat Octavian Costaș, Director asociat BERD, Senior Banker.

350 de companii moldovenești au beneficiat deja de asistență în cadrul programului lansat în 2016.

„La moment avem circa 50 programe care vin să susțină sectorul de IMM-uri prin diferite instrumente, cum ar fi împrumuturi, granturi, etc. Linia de creditare BERD, EU4Business a fost lansată în 2016 și deja a obținut rezultate remarcabile: peste 1000 de locuri de muncă, peste 70% de întreprinderi sunt în afara capitalei. Un alt semn care indică că mergem în direcția corectă, este că 70% din exporturile MD se duc către piața UE. Sunt totuși mai multe posibilități de care poate beneficia Moldova. Sunt sigur că împrumuturile contractate dar și granturile acordate vor permite mai multor producători să poată corespunde standardelor UE, să fie mai competitivi și să poată exporta către Uniunea Europeană”, spune Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Cel puțin 70% din împrumut este estimat să finanțeze investițiile în proiecte de ecologizare și digitalizare a Republicii Moldova. În 2021, portofoliul de credite maib pentru IMM-uri s-a majorat cu peste 30%.

Источник: agora.md